Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.06.2017 14:27:07 - Bělka

Má to smysl?

Když zakážete kožešinové farmy, co bude třeba s naší asi nejznámější kožešinovou značkou Kara? Já se přiznám, že mám ráda kožené výrobky-nikoliv kožešiny. A v Kaře nakupuji hlavně proto, že je to česká značka. Vy se také přeci snažíte podporovat české výrobky. Můžete mi odpovědět, že si materiál sežene jinde. A to je právě to. Jinde farmy budou i nadále a jsem přesvědčena, že ve spoustě zemí na tom jsou kožešinová zvířata hůř. A kdo pomůže jim? Nebo zakážete i dovoz? To by možná řešením bylo

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.06.2017 13:50:56 - Mgr. Dana Váhalová

Dobrý den,

podle 83% občanů České republiky jsme civilizovaná a kultivovaná země, která má z etických důvodů odmítnout zabíjet zvířata chovaná pouze kvůli kožešině. Navrhovaná úprava zakazuje především provoz kožešinových farem, kde jsou nejčastěji lišky a norci hromadně chováni a usmrcováni výhradně pro kožešiny, aniž by došlo též k zužitkování masa pro lidskou spotřebu. Zákon se nevztahuje na využití kožešin jako vedlejších produktů při získávání masa tzn. chovy králíků, nutrií aj. To byl i důvod proč jsem tento názor podpořila ač jsem při projednávání spíše podporovala stanovisko zemědělského výboru , který považoval aktuální stav legislativy za dostatečný, podporoval zpřísnění kontrol a nepodporoval plošný zákaz chovu kožešinových zvířat.

Upozorňovala jsem řadu lidí, kteří mne oslovovali, že kožešiny ze stejných zvířat chovaných a usmrcovaných jinde a v různých podmínkách budou dál na trhu. Dokud existuje poptávka bude i chov. Pokud se naše společnost rozhodla že v České republice tato zvířata chovat nechceme z etických důvodů, měli bychom ze stejných důvodů kompenzovat farmáře. Řada z nich v posledních letech musela nakoupit nové chovné technologie a do chovů investovat nemalé prostředky . Byla jsem připravena hlasovat pro odpovídající a spravedlivé kompenzace.

Poslaneckou sněmovnou prošel návrh vyplatit kompenzace za nesplacené závazky podnikatelů a ve výjimečných případech vyplatit kompenzaci dosahující jednoho ročního zisku.

V ČR v současné době funguje 9 farem , přičemž jejich počet má dlouhodobě sestupnou tendenci. Rozumím Vaší obavě o tradiční českou značku, ale jsem přesvědčena, že podnik Kara nezanikne.