Mgr. Radim Turek

  • SOCDEM
  • Třinec
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2013 17:34:53

Kdo vyléčí nemocné zdravotnictví?

Kdo vyléčí nemocné zdravotnictví?

Výsledek voleb bude klíčový pro řešení krizové situace ve zdravotnictví.

Když sociální demokracie odcházela na konci roku 2006 z vlády, předávala svým nástupcům stabilizovaný systém financování zdravotní péče. Vyřešila platební neschopnost největší zdravotní pojišťovny, narovnala platby za státní pojištěnce a nemocnicím připravila pořádný balík peněz na investice do nejmodernějšího přístrojového vybavení specializovaných pracovišť lékařské péče. Sociální demokracie připravila rozsáhlé možnosti čerpání peněz z evropských fondů v oblasti zdravotnictví pro období let 2007 - 2013. Zakotvila je v programových dokumentech, podle kterých byly prostředky v následujících letech vypláceny.

Tytam jsou finanční rezervy a přebytky, kterými zdravotní pojišťovny oplývaly bezprostředně po nástupu pravicových vlád. Rezervy byly utraceny a systém se znovu topí v dluzích. Všeobecné zdravotní pojišťovně chybí několik miliard korun do konce roku. Podle odborů hrozí krach zhruba 30 nemocnic a lázeňských zařízení. Pro pacienty to znamená možné omezení rozsahu a dostupnosti zdravotní péče. Pro lékaře zase pracovní nejistotu. Zdravotnické odbory proto vstoupily do stávkové pohotovosti.

Nejtěžší rány zdravotnickému systému zasadilo ministrování Leoše Hegera z TOP 09. Nejdříve slepě následoval Kalouskovy škrty, zmrazení plateb za státní pojištěnce a zvýšení daně z přidané hodnoty na léky. Tím zadělal na deficit v řádech několika miliard korun. Vyšší platby pocítili pacienti i zdravotní pojišťovny. Pomalá revize cen léků a jejich úhrad ze zdravotního pojištění představovala další Hegerův problém, který nedokázal účinně řešit. Odborná veřejnost se však shoduje v tom, že největší škody napáchala Hegerova úhradová vyhláška na letošní rok. Do nepřehledného a tajemstvím opředeného systému úhrad zdravotnickým zařízením přimíchal ingredience, které ženou převážnou většinu nemocnic do záporného hospodářského výsledku. Naříkají už i ty nemocnice, na které byly zdravotní pojišťovny v minulosti nadmíru štědré. Taková situace je dlouhodobě neudržitelná.   

Zvítězí-li ve volbách ČSSD, dokáže dát věci znovu do pořádku. Nebude to jednoduché, ale zvládneme to. Snížíme daň z přidané hodnoty u léčiv, narovnáme platby za státní pojištěnce, zrychlíme revize cen léčiv, zajistíme kvalitu zdravotní péče bez sociálních bariér. Pokud by zdravotnictví dostala znovu do rukou pravice, její recept je také jasný. Zadlužené zdravotnictví hodí na hlavu občanům. Těm bohatým i sociálně slabým. Platit budou muset všichni, v tom bude pravice prosazovat rovný přístup. Kdo na to nebude mít, bude mít smůlu. Pokud by pravice čistě náhodou před volbami slibovala něco jiného, nevěřte ji. Nebo ji věřte a dopadnete stejně jako lékaři, kterým Heger slíbil navýšení platů o 10%. Dokonce to tehdejší ministr zdravotnictví i vlastnoručně podepsal. Většina pochopila, že je Heger podvedl. Ti naivní čekají na navýšení platu dodnes.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama