Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2014 15:43:31

Českou hymnu musíme bezpodmínečně všichni umět!

Českou hymnu musíme bezpodmínečně všichni umět!

Podle výzkumu nedávno zveřejněném v Mf Dnes, přes 38 procent českého národa nedá slova hymny dohromady. Čtyři z deseti Čechů neznají naši národní píseň a vymlouvají na zastaralé verše.

 Podle výzkumu nedávno zveřejněném Mf Dnes, přes 38 procent českého národa nedá slova hymny dohromady. Čtyři z deseti Čechů neznají naši národní píseň a vymlouvají na zastaralé verše. Přes dvacet procent Čechů dělá v hymně chyby. Opravdu máme dnes co slavit, národe český?

Mladá generace nezná slova hymny a neumí je interpretovat, starší naopak připojuje za českou hymnu ještě: Nad Tatrou sa blýská. To, že hymnu sloužil v roce 1834 dramatik Josef Kajetán Tyl, ví pouze starší lidé. A na autora hudby se výzkumníci raději neptali.

Za naprostý propadák lze označit určení naší trikolóry. Většina Čechů si plete českou a slovenskou trikolóru. Bílá, červená a modrá nebo bílá, modrá, červená? Slovenská trikolóra má modrou barvu uprostřed. Výsledek výzkumu: 56 procent dotázaných se netrefilo a českou trikoloru nepoznalo.

A co naše národní symboly? Při jiné anketě Mf Dnes všechny české národní symboly nevyjmenoval nikdo z oslovených politiků – vlajka, státní barvy, velký a malý znak, hymna, prezidentská zástava a pečeť. Státní symboly si pleteme. Proto někteří oslovení politici raději v průběhu ankety zavěsili telefon a hráli si na mrtvé. Také odpověď.

 Co dělá nás Čechy samostatným a hrdým národem, za který bojoval Tomáš Garrigue Masaryk a tisíce našich legionářů za něj položilo život? Pokud si odpovíme hymnou a státními symboly, tak není co řešit. Pokud ne, stane se z nás národ bez identity. A to snad nikdo z nás nechce.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama