Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2014 7:01:42

Příliš drahý roaming je třeba zrušit

Příliš drahý roaming je třeba zrušit

Sjednocená Evropa by měla být Evropou bez hranic. Jenomže k tomu zbývá ještě dlouhá cesta. Jednou z překážek bránících vytvoření jednotné Evropy je neviditelná telefonní hranice.

 Na evropské úrovni existují v mnoha oblastech jednotné standardy, které platí pro všech 28 členských zemí. Člověk se s nařízeními a směrnicemi setkává a bude setkávat od kolébky až do hrobu, tak proč by to nešlo i v telefonních službách?

 Představte si následující absurdní situaci, která ale nemusí být tak nereálná, jak se může zdát. Nacházíte se na  území vlastního státu v těsné blízkosti státní hranice. Aniž byste o tom tušili, naskočila vám už síť sousední země a náhodou jste museli volat. Volání vám bylo potom účtováno jako hovor ze zahraničí. Museli jste platit za roamingovou službu, přestože jste ve skutečnosti byli doma. 

Platit roaming v zemích EU nemá logiku

Kocourkov, řeknete si asi. Věc je o to tristnější, když si uvědomíme, že například právě Česko je země obklopená pouze státy EU. Aby mohli mít lidé pocit, že žijí ve sjednocené Evropě, musí sjednocení pociťovat v obyčejných věcech každodenního života. Člověk, jemuž se něco takového přihodí, nejenže nemůže vidět žádné sjednocení, ale při volání může dokonce dojít k tomu, že se volající stane de facto cizincem ve své vlastní zemi.

 Podařilo se už docílit volného pohybu osob, a můžeme tak cestovat po většině Evropy prakticky bez kontrol. Nyní je čas dosáhnout dalšího milníku v postupném sjednocování: Lidé by se měli po celé Evropě cítit jako doma, ať už volají odkudkoliv.

 I kdyby mělo jít jen o zisk, tak na zrušení roamingu by patrně vydělali i samotní poskytovatelé mobilních služeb! Těch údajných 300 milionů nových zákazníků za to stojí, ne?  Za dnešních podmínek si podle Eurobarometru 28 % oslovených svůj telefon v zahraničí raději vypne, což jen dokazuje, že existence roamingu na jednotném trhu je projevem ekonomického nerozumu a postrádá jakoukoli elementární logiku. Trochu škoda, že na to jako první nepřišli samotní operátoři, chtějí snad záměrně odrazovat lidi od volání ze zahraničí?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama