RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2012 10:30:16

Německo podpoří českou iniciativu nejen ve Visegrádské čtyřce

Německo podpoří českou iniciativu nejen ve Visegrádské čtyřce

Ministr obrany Alexandr Vondra vedl delegaci Ministerstva obrany ČR, která ve čtvrtek 10. května navštívila Berlín. Ministra na cestě doprovázel také zástupce náčelníka Generálního štábu AČR - náčelník štábu generálporučík Petr Pavel.

V hlavním městě Spolkové republiky Německo jednal se svým kolegou spolkovým ministrem obrany Thomasem de Maizierem. Hlavními tématy rozhovorů byly především otázky spojené s oboustrannou spoluprací v rámci Severoatlantické aliance a postojem obou zemí před nadcházejícím Summitem NATO v Chicagu.

„Hovořili jsme s ministrem Thomasem de Maizerem také o Afghánistánu. Ujistil mě, že se Němci nebudou z této země urychleně stahovat, zůstávají minimálně do roku 2014. Na oplátku jsem svého kolegu informoval o našem záměru nasazení, který bude projednáván příští týden ve vládě,“ řekl ministr Vondra.

V této souvislosti je třeba připomenout, že Německo má v Afghánistánu v koaličních silách po USA a Velké Británii třetí největší počet vojáků.

Dalším z důležitých bodů, které se dostaly na čtvrteční jednání, byl možný rozvoj mnohonárodních projektů v rámci iniciativy Smart Defense, tedy chytré obrany. Zde český ministr informoval svého německého hostitele o aktuálních přípravách k vytvoření Mezinárodního centra pro výcvik pilotů vrtulníků.

„Máme společný zájem na spolupráci v oblasti obrany proti chemickým a biologickým zbraním, což je tradiční česká vojenská specializace. V letošním roce bude část české chemické jednotky a čeští ženisté součástí evropského pohotovostního uskupení pod vedením Německa a předpokládáme zapojení asi 350 českých vojáků,“ uvedl ministra Alexandr Vondra.

Připomněl, že v roce 2016 budeme součástí visegrádského bojového uskupení Evropské unie, jak bylo dohodnuto minulý týden v Litoměřicích. Operační velitelství by po čtvrtečním jednání v Berlíně, mělo být zřejmě v německé Postupimi. Tento záměr německá strana podporuje.

K rozvoji bilaterálních vztahů s Německem český ministr obrany zmínil potřebu rozšíření spolupráce v oblasti obrany, a to především v průmyslové oblasti.

Jedním z důvodů, které brání volnému pohybu obranného materiálu jsou podle ministra Vondry i tranzitní licence, o něž musejí české podniky žádat vždy, když chtějí vyvézt zboží přes německé námořní přístavy.

Při jednodenní návštěvě Berlína zavítal ministr obrany Alexandr Vondra také do památníku Plötzensee. V tomto bývalém vězení bylo od roku 1933 popraveno do konce 2. světové války 677 československých občanů, převážně vojáků, mezi nimiž byli i ti, kteří působili v odbojové skupině Obrana národa. Češi a Slováci zde v počtu popravených po Němcích zaujímají smutné druhé místo.

Generál Petr Pavel ke zhodnocení jednání s německou delegací uvedl: „Kromě již uvedených okruhů jednání nás z vojenského hlediska zajímala ta, která se týkala aktivit ve vztahu k obsazování míst nejen na velitelství v Ulmu, ale zároveň i ta, která budeme rotovat v nové velitelské struktuře NATO. Vedli jsme širokou debatu, řešili jsme jednotlivé problematiky ve velice vstřícné atmosféře. Chci podtrhnout, že téměř ve všech otázkách jsme se shodli.“

K velitelství v Postupimi generálporučík Pavel řekl: „Jak ministr obrany, tak zprostředkovaně náčelník generálního štábu se vstřícně vyjádřili k tomu, že budou schopni a ochotní poskytnout velitelství v Postupimi pro V4 Battle Group. Samozřejmě za předpokladu, že se na obsazení funkcí na tomto velitelství budou všechny čtyři země významně podílet.“

Zmínil se, že byla také diskutována problematika Baltic Air Policing, což je mise NATO, jejímž cílem je střežit vzdušný prostor Estonska, Lotyšska a Litvy, tedy členů NATO, kteří nemají bojové nadzvukové letouny.

Německá strana by uvítala, kdyby se do této iniciativy zapojily i země participující s NATO v programu PfP, tedy Partnerstvím pro mír.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama