PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř, MBA, LL.M.

předseda SPD JmK
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2022 22:21:00

Česká vláda opět selhala, problém nechce řešit úmyslně

Česká vláda opět selhala, problém nechce řešit úmyslně

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 k návrhu zákona o spotřebních daních

 Děkuji za slovo. Já bych na úvod řekl, že pana ministra Kupku mám taky rád (smích) aby to nezaznělo jenom od dam. Ale přesto (smích řečníka), ale přesto budu poněkud kritický. Já samozřejmě vítám, že se vláda byť pozdě snaží pomoci a snižuje spotřební daň na paliva o korunu padesát, ale na nějaké čtyři měsíce. No nevím, jestli to je hlavní problém občanů České republiky. Já se domnívám, že ty problémy, které naše občany trápí, jsou mnohem větší a mnohem širší.

Dovolte mi tedy, abych vyjmenoval alespoň některé problémy českých občanů, protože mám dojem, že vláda o problémech obyčejných lidí této republiky nemá nejmenší tušení.

Prvním problémem je nyní již pádivá inflace. Momentálně se nachází ve výši cca 13 %, nicméně podle odborníků má v budoucnu překonat i 15 %. A i její pokles má být později a pomalejší, než se dosud čekalo. Podle guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka se nedá očekávat, že by inflace v dohledné době klesla, spíše naopak. Co udělala v této věci vláda České republiky pro své občany?

Druhým problémem je čím dál větší nedostupnost bydlení neboť vláda odmítla řešit prudký nárůst úrokových sazeb a s tím spojené drastické zdražení hypotečních splátek. Pořízení vlastního bydlení je nyní nedostupné již pro většinu obyvatel České republiky. Zdražily se ovšem i nájmy v nájemních bytech, takže se tento problém týká téměř každého. S poklesem zájmu o hypotéky samozřejmě souvisí i problém hypotečních poradců, kteří se musí potýkat s nedostatkem klientů. Že drastický nárůst splátek hypoték řada občanů nebude schopna platit je myslím naprosto jasné. Rád bych k tomu podotkl, že v lednu vzrostl počet nově zahájených exekucí ve srovnání se situací před půl rokem o téměř 40 % a to je zřejmě bohužel pouze začátek. Co udělala v této věci vláda České republiky pro své občany?

Třetím problémem jsou neustále skokově rostoucí ceny energií způsobené jednak přistoupením na systém emisních povolenek a jednak válkou na Ukrajině. Evropská unie vydává emisní povolenky jako nástroj regulace trhu s energiemi. A je to samozřejmě zdražování a omezení počtu emisních povolenek, které z velké části stojí právě za zdražením energií. Opravdu jsem očekával, že právě válka na Ukrajině a naše závislost na ruském plynu dostatečně ukáže nutnost co největší energetické samostatnosti a že Evropská unie a pokud ne ta, tak vláda České republiky určitě okamžitě odstoupí od šílených tezí tak zvaného Green Dealu. Že bude zřejmé, že vize jakési ideální čisté energie, které podle Evropské unie mohou zajistit pouze sluneční, větrné a vodní elektrárny a pouze dočasně elektrárny jaderné, musí ustoupit zdravému rozumu a faktu, že tyto zdroje nejenže na pokrytí skutečné spotřeby energie nestačí, ale jsou pro občany států Evropské unie i finančně likvidační.

Jako odpověď na pro mnohé občany neúnosné zdražování energií bych očekával okamžitou akci vlády České republiky, spočívající například v regulaci cen elektřiny nebo zemního plynu, ustoupení od nákupu na zahraničních burzách a samozřejmě okamžité opuštění systému emisních povolenek.

Co udělala ve skutečnosti v této věci vláda České republiky pro své občany? Teze Green Dealu opustit odmítla a lidem poradila, ať si doma na termostatu nastaví nižší teplotu. Vláda také tvrdí, že nemůže regulovat ceny elektřiny pro odběratele České republiky. Přitom slovenská vláda to dokázala. Závěr je jediný. Česká vláda opět selhala. Problém nechce řešit úmyslně. Výsledek je jasný, že cena elektřiny na Slovensku je zafixovaná do roku 2024 ve výši 62 euro za MGW hodinu, u nás je nejnižší cena více, než 160 euro za MGW hodinu.

Proč premiér Fiala nezajede raději do Německa pro plyn za sedm korun za kubický metr, abychom za plyn neplatili více, než 100 miliard korun navíc oproti jiným státům, protože my ten plyn nakupujeme několikanásobně dráž. Situace je naprosto kritická. Ceny plynu pro odběratele jsou tak v Česku více, než dvakrát vyšší, než například na právě zmiňovaném Slovensku.

Proč vláda zakazuje takzvané dezinformační weby a bojuje proti dezinformacím a sama dezinformace cíleně šíří? Například že energetickou krizi zvládneme a že jsme na ni připraveni. Jak? Nebo že u nás stouply ceny energií stejně jako v ostatních státech, to jest o desítky procent. Přitom stouply o stovky procent. Proč vláda nemluví pravdu?

Čtvrtým problémem je právě neskutečné zdražování pohonných hmot, které sice v minulých dnech nepatrně zlevnily, ale nyní se drží na pořád stále vysoké ceně a podle ekonomů nelze očekávat, že by mělo v budoucích dnech dojít k nějakému výraznému zlevnění. Ceny tak zůstávají v průměru na nějakých 45 korunách za litr nafty. Což je prostě neskutečné a podle některých předpovědí budou i dále narůstat.

Hnutí SPD navrhovalo několik řešení spočívajících v dočasném odpouštění DPH na pohonné hmoty. Případně ke stanovení maximální ceny za litr. Dlouhodobým řešením je pak pochopitelně odstoupení od takzvaného Green Dealu. Co udělala česká vláda? Chce ukončit přimíchávání biopaliv do nafty a snížit spotřební daň o pouhou 1,50 korun, což je úspora spíše úsměvná. Navíc je to na pouhé čtyři měsíce.

Dále plánuje odpuštění silniční daně, což je ale nepatrná pomoc jen pro podnikatele. Protože pokud si představíte, že ta daň je cirka dva tři tisíce za rok na automobil, tak to samozřejmě nemůže třeba vykompenzovat ty ceny, které ty firmy musí platit nejenom za vytápění třeba budov a za další energie. Takže je to pomoc velmi malá. Obyčejným občanům vláda poradila, aby tankovali méně.

Pátým problémem na předchozí mnou jmenované problémy navazující je zdražování potravin. Zemědělskou produkci - nebojte se, už budu končit, ještě minutu - zemědělskou produkci ovlivňuje nejen šílená cena energií, benzínu nebo nafty, ale bohužel i skokový nárůst cen u ostatních komodit. Jen cena pšenice vzrostla v minulých týdnech o 40 %. Další nárůst cen se tak očekává nejen u pečiva, kde se počítá s nárůstem cen na dvojnásobek i více, ale i u masa, neboť se samozřejmě zdraží i krmné směsi.

Ekonomové očekávají, že se situace bude i nadále zhoršovat. Jen bych chtěl připomenout, že hnutí SPD opakovaně upozorňovalo na potřebu co největší potravinové soběstačnosti. Jaká byla reakce nynější koalice? Smáli jste se nám. Tak se vás chci, dámy a pánové, z vládnoucí koalice zeptat, zda je vám to k smíchu i nadále. Nebo už si uvědomujete, jak závažný problém to je?

Mohl bych takto pokračovat s dalšími problémy, jako je omezení svobody slova, osekání mezd pro policisty, hasiče, (nesroz.) pracovníky a další věci.

Děkuji za slovo a pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama