RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.06.2012 14:42:41

Vojenské mise i s významnou podporou opozice

Vojenské mise i s významnou podporou opozice

Senát ve středu schválil mandát vojenských misí na roky 2013–2014, čímž završil proces schvalování v parlamentu.

Proti minulým letům se podařilo získat významnou podporu u opozičních poslanců a senátorů a návrh mandátu tak získal jeden z největších počtů hlasů v historii schvalování. Naplňuje se tak jeden z vládních cílů, tj. získat konsenzus nad základními bezpečnostními otázkami napříč politickým spektrem.

Nejvýznamnější nadále zůstává naše účast v operaci ISAF v Afghánistánu. Jak jsem v minulosti slíbil, počty našich jednotek v zemi budou klesat koordinovaně s ostatními státy. Pro rok 2013 počítáme s maximálně 539 vojáky (proti 640 v letošním roce), v roce 2014 dojde k další redukci na maximálně 340 osob. Ačkoli situace v Afghánistánu má daleko k bezpečné a rozvíjející se demokracii, pokroku bylo dosaženo v mnoha oblastech. Za vlády Talibanu v zemi fungovalo zhruba 3,5 tisíce škol, které navštěvovalo 1,5 milionu chlapců a 50 tisíc dívek. V současnosti je to přibližně 14 tisíc škol, 5 milionů chlapců a 3,2 milionu dívek. Obrovská změna. Zároveň bylo opraveno více než 85 procent hlavní afghánské dálnice, vystavena železnice spojující zemi s Uzbekistánem, dochází k budování mostů do Tádžikistánu. K elektrické energii má nyní přístup 70 procent městské populace a 30 procent venkovské.
 
Afghánistán se mění. Nyní je čas na předávání odpovědnosti Afgháncům. Tento proces tzv. tranzice však musí probíhat postupně tak, aby naše odvedená práce nepřišla vniveč. I po předání správy místním obyvatelům je musíme ještě nějakou dobu podporovat. Naším cílem je předat zemi, která bude relativně stabilní, kterou budou místní obyvatele schopni spravovat sami a kde bude vidět jasné zlepšení pokaždé, když se do země vrátíte. Uznávám, že tento cíl je hodně idealistický, ale musíme se k němu snažit přiblížit co nejvíce.

Reprezentanti v zeleném

Často slýchávám výtku, že by se Armáda ČR měla soustředit na obranu České republiky, a ne bojovat někde na druhé straně světa. Pravda je ale opačná. Jsme součástí NATO, a jestli chceme v případě potřeby žádat o pomoc naše spojence, musíme být ochotní a schopní nabídnout pomoc v případě, že nás o ni spojenci požádají. Účast na misi v Afghánistánu z tohoto pohledu naši bezpečnost zvyšuje. Nikdo se nebude moci vymlouvat na to, že my jsme taky nepomohli, když oni potřebovali.
 
Druhým prvkem zvyšujícím naši bezpečnost jsou získané zkušenosti. Když se nyní podívám na naše vojáky, vidím sebevědomé, velmi dobře vycvičené muže a ženy, kteří nemají problém komunikovat v cizím jazyce a zapojovat se do operací po boku spojenců. Takto vycvičená a zkušená armáda přispívá k bezpečnosti naší země daleko více než předtím.
 
Za vše, co naši vojáci v zahraničí dělají, jim patří obdiv. Málokdo si totiž uvědomuje, o jak náročnou a rizikovou práci se jedná. Všichni teď fandí našim hokejistům a fotbalistům, kteří nosí vlajku na dresu. Nesmíme ale zapomínat, že ji mají na uniformě i naši vojáci, kteří dělají v této těžké době České republice dobré jméno. Proto jim držme palce! Bojují i za nás.

RNDr. Alexandr Vondra
ministr obrany
místopředseda strany
senátor PČR

Vyšlo v LN
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama