Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2023 19:05:00

Zákony platí pro všechny, i pro ministra Martina Kupku

Zákony platí pro všechny, i pro ministra Martina Kupku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zrušení Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře

 Ukazuje se, že když Andrej Babiš hovořil o českém Palermu, nebyl od pravdy daleko. Nikdy jsem si nepomyslel, že i v roce 2023 se budou v naší zemi odehrávat praktiky divokých 90. let, kdy si mocní mohli dělat prakticky cokoliv, co se jim zachtělo. Soud ale vyslal jasný signál směrem k ministrovi Kupkovi a jednoznačně řekl „pánové, takhle už tedy opravdu ne“…

Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI) vznikl v roce 2017 a jeho cílem je dohlížet, aby všichni dopravci měli férový přístup na železnici. V jeho čele stál Pavel Kodym, který byl jmenován šéfem úřadu na šest let a jeho funkční období uplynulo v letošním roce. Ministerstvo dopravy proto v roce 2022 vypsalo výběroví řízení na nové funkční období, ve kterém Kodym svůj post dokázal obhájit.

K jeho jmenování mělo dojít v únoru letošního roku. Až dosud není tento příběh ničím výjimečným. Věci ale nabraly jiný směr ve chvíli, kdy se ministr Kupka dozvěděl, že Kodym upozornil Evropskou komisi na miliardovou pomoc Českým drahám, která může být v rozporu s unijním právem. Od tohoto momentu se začaly dít zvláštní věci. Jmenování Kodyma bylo staženo a vláda vzápětí odsouhlasila zrušení celého úřadu.

Když jsem se o tomto případu dozvěděl, nemohl jsem mlčet a okamžitě jsem případ veřejně otevřel na půdě Poslanecké sněmovny, kdy jsem v této věci písemně interpeloval premiéra Fialu se zjištěnými skutečnostmi. Ministr Kupka argumentoval tím, že se jedná o souhru okolností a že úřad je rušen ve skutečnosti z důvodu úspor, nikoliv kvůli osobní mstě.

Ačkoliv hnutí ANO podporuje úspory straně provozu státu, v tomto případě zrušení ÚPDI představuje naprosto marginální částku ve výši 6 milionů korun. Tedy částku, která je z pohledu státního rozpočtu zanedbatelná a kromě toho přesunutím agendy pod antimonopolní úřad dojde úměrně k navýšení rozpočtu úřadu. Z tohoto důvodu působí celá záležitost podezřele a vyvolává řadu otázek.

Pavel Kodym se ministra Kupky nezalekl a nenechal si tento postup líbit. Rozhodl se proto bránit u soudu, který mu dal za pravdu – uznal, že se strany Martina Kupky šlo o nepřípustnou odvetu. „Považujeme za nevěrohodné, aby ta politická úvaha o budoucím zrušení úřadu nabyla během takto krátkého časového úseku natolik určitou podobu, aby vyústila v takový zvrat v jeden den,“ uvedla členka soudního senátu Hana Kadaňová při odůvodňování.

Kromě povinnosti jmenovat ředitele zpět hrozí další ohromný problém. Všechna rozhodnutí, která UPDI vydal od letošního února do dneška, mohou být ze strany účastníků napadena jako právně neplatná. Hrozí spory, arbitráže a právní nejistota.

Ministr Kupka oznámil, že podá kasační stížnost. Ta ovšem nemá odkladný účinek a správně by tak měl vládě navrhnout Kodymovo jmenování na další funkční období. Uvidíme, zda tak skutečně ministr učiní. Bohužel už poněkolikáté se ukázalo, že vládní pětikoalice nemá respekt k zákonům a ohýbá je, jak jen může.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama