Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2014 17:12:42

Od nacismu přes komunismus k demokracii!

Od nacismu přes komunismus k demokracii!

V těchto dnech si připomínáme 69. výročí od konce druhé světové války, které se zúčastnila většina států světa a která se stala s více než 60 miliony obětí dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva.

Příčiny konfliktu tkvěly v nespokojenosti s výsledky první světové války, které se týkaly především třech velkých mocností. Poraženého Německa, které bylo podle versailleské smlouvy přinuceno vzdát se významné části svého území. Itálie, která stála na straně vítězů, ale obdržela jenom nedostatečné území vzhledem k rozměrům předchozích ztrát a současně se cítila neuspokojena ve svých velmocenských ambicích. No a nakonec vítězného Japonska, které neuspělo ve snaze posílit svoji kontrolu Číny. Následně k tomu také přispěla velká hospodářská krize na přelomu dvacátých a třicátých let, jež zásadním způsobem oslabila velkou část států, čímž umožnila vzestup nacismu pod vedením Adolfa Hitlera a jiných totalitárních režimů v celé Evropě. Druhou světovou válku provázely v nevídané míře zločiny proti lidskosti a oproti všem dosavadním konfliktům bylo podstatně zasaženo i civilní obyvatelstvo, jež utrpělo obrovské ztráty. Hrůzným příkladem genocidy se stal holocaust, jemuž v důsledku zrůdné nacistické rasové ideologii padlo za oběť šest milionů evropských Židů. Dalším příkladem bylo systematické vyhlazování slovanského obyvatelstva na okupovaných územích východní fronty, kde bylo na osm milionů civilních obětí.

V následném období ne dlouho po válce se v některých státech prosadil totalitní komunistický režim. Komunisty ovládané státy vždy propadly politické despocii (což je krajní forma nebo způsob absolutní vlády, která poddaným nepřiznává žádná práva a zachází s nimi jako se svým majetkem), ekonomické stagnaci a kulturnímu zaostávání. Pro prosazení své moci používají komunistické strany teroristické metody a podle nejvyšších odhadů se celosvětový počet jejich obětí může blížit až ke sto milionům mrtvých.

Vzhledem k tomu, že lidé postupně přišli na to, že ideologie komunismu není to pravé, přešly bývalé komunistické státy na v Evropě již několik let zabudovanou oligarchii, což je vláda elit na bázi kapitalismu, který vytváří zisk na základě trhu, tedy mezi nabídkou, a poptávkou. Této oligarchii se také říká nepřímá demokracie a i ta má samozřejmě své stinné stránky, kterými jsou zejména obrovská korupce, velké zadlužování a byrokracie.

Tyto pro nás nejdůležitější historické události, ve kterých se dostaly skoro ve všech státech do popředí ideologie nacionalismu a socialismu a které byly zapříčiněny nechutí oligarchů odevzdat více moci do rukou lidu a budovat přímou demokracii, musí být do budoucna pro celé lidstvo obrovským ponaučením. Pokud jsou totiž politici a voliči lapeni v ideologické síti nacionalismu a socialismu, kde se většinou dělí politické a stranické spektrum na levici a pravici, kde pravice je nacionalistická a levice je zaměřena spíše sociálně, nepřekvapuje takový vývoj, že mnoho voličů očekává, že stát vytvoří království nebeské na zemi. Vlády se také často pokoušely tuto vizi uskutečnit v naději, že jim to pomůže v zisku hlasů a hlasy si tím vlastně kupují. Byl vybudován sociální stát, armáda úředníků se zvětšila, podobně jako množství rozmanitých úloh a zákonů. Celá státní správa se dokonce i v malých státech stala nepřehlednou. Financovat náklady celého správního aparátu v průmyslových státech bylo možné jen díky stálému růstu daní a poplatků v uplynulých desetiletích. Neúspěšná snaha o snížení daní měla obvykle pouze krátkodobý efekt a byla spojena s novým zadlužením, načež musely být daně a poplatky dříve nebo později opět navýšeny. Nacionalismus se socialismem rozdělily lidstvo na národy a třídy, které proti sobě bojují. Z ideologií nacionalismu a socialismu vzniklé státy s ohromnou byrokracií a oligarchií se cítí ohroženy rychle postupující globalizací. Pokud se ve věku globalizace nepodaří nasměrovat stát dopředu, k budoucnosti, zrezaví a skončí na smetišti dějin. Tou budoucností se zdá být kombinace přímé a nepřímé demokracie, která již několik desetiletí zdárně funguje ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku.

„Bylo by velkým úspěchem, kdyby ve třetím tisíciletí bylo lidstvo schopno proměnit všechny státy v podniky služeb, které by pracovaly pro lidi na principu přímé a nepřímé demokracie a práva na sebeurčení na lokální úrovni.“ – Hans-Adam II. vládnoucí kníže z Liechtensteinu
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama