Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2014 11:43:11

Konzervativní strana Svobodných chce omezit stát a zrušit důchody

Konzervativní strana Svobodných chce omezit stát a zrušit důchody

Svůj volební program a politické názory představil kandidát Svobodných do Senátu v Praze 5, který uvedl, že by zrušil důchody a sociální dávky a nahradil je sociálními půjčkami.

Svobodní mají zřejmě pocit, že když nezaměstnaným nic nedáme, budeme se my ostatní topit v blahobytu.

 "Luxus bohatých je vykoupen bídou chudých." Franz Kafka

Opravdu je zapotřebí si přiznat, že ve skutečnosti jde jen o malou část celkových výdajů ze státního rozpočtu:

Na tzv. „problematické dávky“ (podpora, nemocenské a porodné) jde ze státního rozpočtu asi 83 miliard korun, což je asi 9 procent ze státního rozpočtu. Z toho dávky sociální podpory tvoří 36 miliard korun, dávky v hmotné nouzi 5 miliard korun a nezaměstnanosti 10 miliard korun. Celkově se tedy jedná o výši 51 miliard korun. Samostatnou jednotkou jsou dále důchody ve výši 359 miliard korun, což je asi 30 procent výdajů ze státního rozpočtu.

Vezmeme-li v úvahu, že státní rozpočet v roce 2011 byl v celkové výši 1.200 miliard korun, tak se jedná o zanedbatelnou položku. Navíc ve stejném roce tvořili výdaje za dluhovou službu ze státního dluhu (tj. úroky) celkem 55, 6 miliard korun, což je podobná částka jako za výše uvedené sociální dávky. Další výdaje tvořila obrana, doprava, kultura, státní správa, školství a zdravotnictví ve výši 700 miliard korun, což je asi 60 procent výdajů ze státního rozpočtu.

Ve svém programu usiluje strana Svobodných o minimalizaci daňové zátěže, omezení státu a politické moci:

Osobně mi to připomíná programové cíle Věcí Veřejných, kdy na jedné z nahrávek Vít Bárta otevřeně uvedl: „Je třeba si přiznat, že my jako TOP Management se chováme stejně jako dosavadní elity a společenský systém. Děláme maximum pro minimalizaci daňové zátěže, korumpujeme, podporujeme protekcionismus. A v mnoha případech podporujeme elity, které egoisticky poškozují celospolečenské zájmy.“

Svobodní v čele se svým předsedou Petrem Machem vzdávají hold Margaret Thatcherové, která obhajovala skutečný kapitalismus bez přívlastků socialismu. Jednalo se tedy o politiku, která byla postavená na svobodě volného trhu a podnikání, snižování daní, privatizaci a likvidaci britských odborových svazů.

Zrušením důchodů a sociálních dávek bude značná část obyvatel České republiky uvalena do dluhového otroctví:

V současnosti, když člověk přijde o práci, tak se rázem stává dlužníkem. Vedle splácení hypotéky a drobných půjček se tak člověk naskytne v platební neschopnosti. Zrušení dávek by tak těmto postiženým lidem ještě více přitížilo.

Svobodní si zřejmě neuvědomují, že trh s půjčkami je přesycen a lidé už je nezvládají splácet. To dokazuje současný stav zvyšujících se exekucí. Od roku 2004 se počet exekucí zvýšil z 200.000 na 920.000 do roku 2011. V současnosti tento stav stále pokračuje.

Strana Svobodných jsou pravicově konzervativní stranou. Jsou kapitalistickými vlky v rouše beránčím, kteří se v roce 2009 odloučili od své mateřské strany ODS.

Pavel Herman, kandidát č. 6 za KSČM do Zastupitelstva města Ivanovice na Hané

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama