Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2015 10:19:00

Nesmíme zapomínat na oběti zločinu

Nesmíme zapomínat na oběti zločinu

22. únor je už od roku 1991 Evropským dnem obětí. Před pěti lety navíc zahájila Evropská unie konzultaci o zlepšení práv lidí, kteří se stali obětí zločinu.

 Tehdy se uvádělo, že čtvrtina obyvatel měla být každoročně zasažena trestnou činností. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) proto považuje za důležitý krok zprovoznění linky pro oběti kriminality a domácího násilí 116 006, kterou uplynulý pátek v Evropském domě v Praze jako jeden z hostů slavnostně uvedl do provozu

Pomoc potřebují oběti i jejich blízcí

„Linka na pomoc obětem úspěšně funguje už v dalších šesti státech EU a vnímám jako obrovsky důležité, že je dostupná i u nás. Téma získalo v současné době na významu i díky zákonu o obětech trestných činů, který v Česku platí už dva roky. Všichni dneska ví, kdo je Breivik nebo Kajínek. Skoro nikdo ale netuší, kdo jsou jejich oběti a čím si museli projít jejich nejbližší. Málokdo z těch, kteří se oběťmi nikdy nestali, může vědět, kolika problémům a nesnázím musí oběti i jejich blízcí čelit. Zřízení linky proto považuji za důležitý krok k posílení práv obětí,“ vítá lidovecký europoslanec zřízení nové linky určené lidem přímo či nepřímo postiženým trestnou činností.

„Obětí potřebují zejména emocionální podporu a také dostatek informací a cenných rad o svých právech a možnostech, jak se svých práv domoci. Právě Evropský den obětí poskytuje dobrou příležitost k tomu, aby se o věci začalo více mluvit. Nesmíme zapomínat na často bezbranné oběti zločinu,“ dodává Zdechovský. Novou bezplatnou linku v České republice provozuje Občanské sdružení Bílý kruh bezpečí, s nímž Tomáš Zdechovský dlouhodobě spolupracuje a považuje za čest, že ho k jejímu oficiálnímu představení ředitelka Petra Vitoušová přizvala.

Za vyhlášením mezinárodního dne obětí stojí podpis Charty práv obětí z Velké Británie ze dne 22. února 1990. O rok později vznikl mezinárodní Evropský den obětí. Jeho smyslem je pomoci zvýšit povědomí o možné pomoci a podpoře obětí, včetně jejich blízkých. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama