Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2015 19:22:04

Co je to participativní demokracie?

Co je to participativní demokracie?

Demokracie vyžaduje trvalou a aktivní spoluúčast občanů ve všech oblastech lidského života, a proto ji nemůžeme redukovat pouze na to, že zajdeme jednou za čtyři roky k volbám.

Participace občanů na řízení může mít mít úroveň ekonomickou, kde se zaměstnanci podílejí na řízení firem (v ideálním případě pak firmy vlastněné zaměstnanci jako například družstva) nebo politickou (správa obce, např. participativní rozpočet).

Zaměstnanecké spoluvlastnictví navazovalo na slušovické tradice, prosazovalo se i ve Spojených státech. V praxi se tento základ „demokracie s přívlastky“ nazývá participativní demokracií. Je rovněž zajímavé, že participativní demokracie se v současnosti objevuje v programových dokumentech téměř všech západoevropských levicových stran.

Levicové strany v Praze iniciují participativní rozpočet jako nástroj ochrany před korupcí, který zlepšuje komunikaci mezi občany a veřejnou správou. Představitelé klubů zastupitelů KSČM a ČSSD včetně levicových platforem Spojenectví práce a solidarity tak usilují o posílení účasti občanů na přípravě rozpočtu hlavního města Prahy.

Participativní demokracie je obsažena v Lisabonské smlouvě, která patří k základním dokumentům definujícím Evropskou unii.

Alternativa zdola například prosazuje participativní rozpočtování, což je demokratická inovace a proces, ve kterém obyvatelé přímo rozhodují o použití části veřejného rozpočtu.

Informace na webových stránkách:

www.participativnirozpocet.cz

www.alternativazdola.cz

http://www.proalt.cz/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama