Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2015 20:16:23

UNITED – studijní zasedání ve Štrasburku

UNITED – studijní zasedání ve Štrasburku

Ve dnech 6. - 13. dubna 2015 jsem se zúčastnil studijního zasedání pořádaného organizací UNITED. Organizace UNITED provádí studijní zasedání proti nacionalismu, rasismu, fašismu, diskriminaci a nenávisti.

Tato mezinárodní organizace sdružuje celoevropskou síť organizací pro lidská práva, kterou podporuje více než 550 organizací z 48 evropských zemí.

Zasedání probíhalo v Evropském centru mládeže ve Francii, které finančně podporuje Rada Evropy a GUE / NGL – Evropská sjednocená levice a Severská zelená levice, což je politické uskupení socialistických a komunistických stran v Evropském parlamentu. Zasedání jsem se zúčastnil jako delegát za neziskovou organizaci DUHA (Rainbow), která je uvedena na seznamu organizací spolupracujících se sítí UNITED for Intercultural Action.

Studijní zasedání den po dni:

Pondělí probíhalo neformálním způsobem spojeným se společenskými hrami a studiem zákona o rovných příležitostech, dále on-line a off-line zapojením s problematikou nenávisti. Večer jsme zahájili společné seznamování se společenskou hrou s názvem „BINGO.“

V úterý měli účastníci možnost se domluvit na bodech činnosti, zveřejnit svoje myšlenky, vyměnit si znalosti, dovednosti a zkušenosti. Samotná spolupráce probíhala v týmech s budováním společné důvěry. Vše probíhalo s respektováním identity lidí a právem na přispění vlastního názoru do diskuze ve skupinách.

Večer si lidé měli možnost vyměnit kontakty a prezentovat svoje organizace. Nejvíce mne zaujaly organizace MR-DAGARNA – Švédské fórům pro lidská práva, REGY/HFC – podpora pro děti z Maďarska, No Hate Speech Activist z Turecka, EYP z Arménie. Po prezentaci jsme se v Belgickém baru seznamovali s „kulinářskými“ specialitami jednotlivých kultur a národů.

Ve středu jsme začali s činností z manuálu KOMPAS, který slouží pro vzdělávání v oblasti lidských práv. Prostřednictvím tohoto cvičení účastníci zjišťovali, jak rozdílné okolnosti mohou vést k odlišným výsledkům v životě lidí. Jednalo se o případovou studii v oblasti lidských práv.

Vznesl jsem v diskuzi názor ohledně lidských práv zaměstnanců a hlavně žen, které by se měly organizovat v odborech za účelem kolektivního vyjednávání, aby mohly bojovat za své mzdové ohodnocení. V České republice mají ženy v průměru o 22 procent menší mzdy než muži.

Večer jsme obdrželi za úkol vytvořit za pomocí nástroje StoryMapJS prezentaci, ve které jsme zveřejňovali případy tolerance či nenávisti ve své zemi. Rovněž jsme se seznámili s nástrojem Diigo. Jedná se o sociální bookmarking webovou stránku, která umožňuje vytvořit si své vlastní anotace, odkazy a poznámky s obrázky. Nabízí také možnosti organizovat informace či skupiny lidí.

StoryMapJS – www.story.map.knightlab.com

Diigo – www.diigo.com

Čtvrtek jsme začínali s problídkou sídla Rady Evropy včetně komory parlamentního shromáždění. Zástupci Rady Evropy z orgánů ECRI (Evropská komise proti rasismu a intoleranci) a PACE prezentovali problematiku ohledně rasismu, diskriminace, integrace migrantů a uprchlíků. Odpoledně probíhala prezentace Christiane Schneider s názvem Hate in the Net – ohledně rostoucí nenávisti na internetu a sociálních sítích.

Council of Europe – www.coe.int/interculturalcities

Hate in the Net – www.jugendschutz.net

V pátek proběhla prezentace pro vzdělávání v oblasti lidských práv včetně romské problematiky, genderových studií a studiem COMPASS – manuál Rady Evropy plný aktivit pro lidská práva a vzdělávání mladých lidí. Výhodou pátečního dne bylo volné odpoledne. Rozhodl jsem se navštívit soud pro ochranu lidských práv, který prosazuje lidská práva prostřednictvím mezinárodních úmluv, např. GRECO – skupina států proti korupci. Mezi zajímavá místa, která jsem odpoledne navštívil patřilo náměstí Kléber s mnoha historickými domy včetně katedrály Notre-Dame v centru města.

Financování a dotace Rady Evropy – Evropská nadace pro mládež

www.coe.int/en/web/european-youth-foundation

Sobota probíhala v souladu se seznamováním s iniciativou „NO HATE SPEECH“lidská práva v on-line podobě proti nenávisti. Rovněž proběhly prezentace o vývoji mezinárodních protestních hnutích po celém světě a vyhodnocení on-line nástrojů pro internetové kampaně. Obdržel jsem informace ohledně platformy „CHANGE.org,“ která umožňuje zveřejňovat petice pro 65 milionů uživatelů. Za poplatek je možnost využívat (sponzorované) kampaně pro neziskové organizace, např. Amnesty International.

Vyjadřoval jsem se k záležitosti kyberšikany, a to zvláště u mladých lidí, což je fenomén, který moje generace dříve neznala. Již mnohokrát se v současnosti stalo, že případy kyberšikany skončily sebevraždou pro dívky nebo chlapce, kteří se nemohli proti kompromitujícím fotografiím nebo video materiálům úspěšně bránit.

NO HATE SPEECH – www.nohatespeechmovement.org

CHANGE – www.change.org

COMPASS – www.eycb.coe.int/compass/en/contents.html

Seznámili jsme se s aplikacemi:

INSTAGRAM – aplikace uživatelům umožňuje sdílení fotografií, BEFUNKY – jednoduchý nástroj pro úpravu fotografií, CANVA – nástroje grafického designu webových stránek, který poskytuje přístup k více než milionu fotografií, grafiky a fontů. OBSPROJECT.com (open broadcaster project) je otevřený vysílací software pro záznam a živé vysílání. SLIDESHARE – web 2.0 ve kterém mohou uživatelé vkládat soukromě nebo veřejně prezentace ve formátech PowerPoint, PDF, OpenDocument. LIGHTBEAM – zobrazuje tracking cookies třetích stran umístěných v počítači uživatele při návštěvě různých webových stránek (posviťte si na ty, kteří vás sledují).

SurveyMonkey – poskytuje zdarma přizpůsobitelné průzkumy a sadu back-end programů, které zahrnují analýzu dat, výběr vzorku, odstranění zkreslení a nástroje pro reprezentaci dat. LINE.do – historické prezentace z oblasti kultury, zábavy, historie, vědy a životního stylu. GHOSTERY – uživatelům umožňuje snadno zjistit a kontrolovat webové chyby a zaručuje také ochranu osobních údajů. GPG Suite – pro podporu čipových karet v Yosemite nebo šifrování e-mailů. ORBOT – software projekt poskytující anonymitu na internetu z Google Android smartphone.

POPCORN MAKER – remixování a sdílení web video, například pro multimediální zprávy a vysílání, BAMBUSER – poskytuje interaktivní osobní vysílání z mobilních telefonů a kamer na internetu, PREZI.com – je cloudový software nástroj pro vytváření prezentací včetně videa a obrázků, který umožňuje zoom rozhraní a zobrazování v rámci 2.5D nebo paralaxy 3D, DUCKDUCKGO – internetová bezpečnost. MAILVELOPE – soukromí a bezpečnost korespondence, CRYPTOCAT – šifrovaný skupinový chat.

Na závěr jsme obdrželi příručky BOOKMARKS – manuál pro boj s on-line nenávistí prostřednictvím vzdělávání v oblasti lidských práv:

www.nohate.ext.coe.int/Campaign-Tools-and-Materials/Bookmarks

Webové adresy:

INSTAGRAM – www.instagram.com

BEFUNKY – www.befunky.com

CANVA – www.canva.com

OBSPROJECT – www.obsproject.com

SLIDESHARE – www.slideshare.net

POPCORN MAKER – https://popcorn.webmaker.org

BAMBUSER – www.bambuser.com

PREZI – www.prezi.com

SURVEYMONKEY – www.surveymonkey.com

LINE.DO – www.line.do

GHOSTERY – www.ghostery.com

DUCKDUCKGO – www.duckduckgo.com

MAILVELOPE – www.mailvelope.com

CRYPTOCAT – www.cryptocat.com

IPAdresa – www.whatismyipadress.com

GPG SUITE – www.gpgtools.org

ORBOT – www.torproject.org ; www.guardianproject.info

LIGHTBEAM – www.mozilla.org/cs/lightbeam/

V neděli jsme obdrželi za úkol, abychom si zvolili skupinu podle způsobu její činností. Zvolil jsem skupinu, která bude prezentovat kampaň k Mezinárodnímu dni lidských práv (International Human Rights Day). Tuto skupinu budou reprezentovat zástupci z 8 zemí jako například z Holandska, České republiky, Švédska, Makedonie a Ruské federace.

Návštěva studijního zasedání ve Štrasburku se pro mne jako studenta politologie stala velmi významnou událostí. Veškeré studium probíhalo v anglickém jazyce, proto jsem si tak mohl na základě konverzace procvičovat cizí jazyky. Vedle teoretických přednášek, společných zážitků se studenty a návštěvy sídla Rady Evropy jsem obdržel praktické informace o tom, jak pracovat se softwarovými aplikacemi.

PODĚKOVÁNÍ:

DUHA UNITED – organizace zabývající se právy dětí a mládeže; pořádá mezinárodní výměny mládeže a vzdělávání.

Web: www.united.duha.cz

Kontakt: prokes@united.duha.cz

UNITED for Intercultural Action – Evropská síť proti nacionalismu, rasismu, fašismu

Web: www.unitedagainstracism.org/

DUHA – Sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Web: www.duha.cz/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama