Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2015 15:33:53

Mediální výroba nenávisti: Sociální dávky

Mediální výroba nenávisti: Sociální dávky

Média se snaží lidem předkládat zkreslené informace, které mají za úkol vytvářet nenávist vůči sociálně slabším skupinám, respektive vytvářet vzájemnou nenávist mezi sociálními skupinami.

Státní rozpočet je do značné míry rozkraden. Ve veřejných zakázkách, v korupci, která je provází.“ Karolína Peake

Nezaměstnaní vs. předražené státní zakázky

Ti, kteří mluví o nezaměstnaných jako o parazitech, zapomínají na definici parazita. Parazit musí využívat svého hostitele tak, aby si ho oběť nevšimla a nevnímala ho jako přítěž. A přesně tak se chovají vlastníci kapitálu vůči zbytku společnosti.“

JASON READ – State University of New York

Sociální dávky (dále rodičovský příspěvek, příspěvky na bydlení, porodné a přídavky na děti) tvoří necelou desetinu státního rozpočtu. Velká část příspěvků na bydlení končí v rukou majitelů bytů nebo ubytovacích zařízení.

Celkový objem dávek „zatěžuje“ státní rozpočet méně než ztráty způsobené daňovými úniky nebo předraženými státními zakázkami

Objem šedé ekonomiky činí 612 miliard korun, předražené státní zakázky 225 miliard korun (podle odhadů bývají předražené o 40 – 60 %) a daňové úniky 100 miliard korun pro Česko představují celkovou ztrátu asi 937 miliard ročně.

Pro srovnání – veškerá sociální podpora a nezaměstnaní vyjdou stát na 54 miliard korun (z toho dávky sociální podpory 37 miliard, dávky v hmotné nouzi 6 miliard a dávky v nezaměstnanosti 11 miliard).

Roční náklady na léčbu kuřáků činí přibližně 80 až 100 miliard korun. Dokonce i výdaje na dluhovou službu (úroky) ze státního dluhu přijdou na 58 miliard korun.

Zneužívání sociálních dávek a dividend z akcií

Doplatek na bydlení nezneužívají potřební, ale majitelé ubytoven, kteří si účtují za pronájem často nevyhovujících prostor nehorázné částky.“

Michaela Marksová-Tominová, ČSSD – ministryně práce a sociálních věcí

Do dnešního dne není znám žádný seriózní výzkum, který by dokládal, že by příjemci dávky zneužívali ve velké míře. Spíše naopak nejsou tyto dávky využívány osobami, které by je čerpat mohli.

Jediným klasickým případem masového zneužívání je možná sociální turistika. Do Dánska se v minulosti stahovali lidé z celého světa, protože by se zde měli mít dobře. Ale tradiční způsob zneužívání dávek podporují spíše podnikatelé, kteří zaměstnávají lidi „načerno,“ kteří pobírají sociální dávky a ještě k tomu pracují.

Názor ohledně zneužívání dávek zní asi stejně jako kdybychom tvrdili, že akcionáři, kteří žijí z cizí práce svých zaměstnanců, zneužívají čerpané dividendy z akcií a kupují si za ně doutníky a koňak.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama