ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2010 12:46:00

ČR a USA otevírají ekonomický a obchodní dialog

ČR a USA otevírají ekonomický a obchodní dialog

Ministr Kocourek během pracovní návštěvy zahajuje nový ekonomický dialog s USA a s ministry obchodu a energetiky podepisuje deklaraci umožňující hlubší spolupráci v oblasti jaderné energie.

Česká republika a Spojené státy americké budou intenzivněji spolupracovat s cílem podpořit vzájemný obchod a investice a také spolupráci v různých hospodářských oblastech. Umožní to platforma pro ekonomický a obchodní dialog, kterou během pracovní návštěvy Spojených států spustí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Jedná se o zásadní krok v česko - amerických hospodářských vztazích. „Ustavení ekonomického dialogu je nástrojem pro prohloubení obchodu a spolupráce mezi českými a americkými firmami a institucemi. Zaměříme se v něm jak na samotnou podporu vzájemného obchodu, tak na spolupráci v jednotlivých oborech jako je například IT, biotechnologie, vesmírný či obranný průmysl a samozřejmě energetika a doprava,“ vysvětluje ministr Martin Kocourek.

Obě strany si podle jeho slov daly za cíl nastavit co nejlepší podmínky pro zvýšení vzájemných investic, spolupráci obchodních asociací a komor a zintenzivnění spolupráce v oblasti inovací a výzkumu. Zároveň se budou věnovat odstraňování administrativních a legislativních bariér v přístupu na své trhy. Konkrétním příkladem naplňování dialogu je výrazný posun spolupráce v oblasti jaderné energetiky. Zaručí ho Společná deklarace o průmyslové a obchodní spolupráci v oblasti civilní jaderné energetiky, kterou ministr Kocourek právě dnes ve Washingtonu podepíše. Za americkou stranu připojí své podpisy ministr obchodu USA Gary Locke a ministr energetiky USA Steven Chu.

"Deklarace otevírá nové možnosti v oblasti výzkumu a vývoje, což je velmi důležité z hlediska hledání možností pro budoucí pokrytí energetických potřeb obou zemí," upozorňuje ministr Kocourek. Připomíná také nedávné rozhodnutí Spojených států vrátit se k výstavbě nových energetických zdrojů na bázi jádra a vybudovat po třiceti letech novou jadernou elektrárnu.

Na programu pracovní cesty ministra průmyslu a obchodu je také setkání s náměstkyní obchodního představitele USA Miriam Sapiro. Tématem jsou  možnosti hospodářské spolupráce v širším kontextu vztahů mezi Evropskou unií a Spojenými státy, aktuální otázky související s probíhajícími jednáními o liberalizaci světového obchodu v rámci Rozvojového programu z Doha. „I na tomto jednání upozorním na ohromný potenciál, který zůstává nadále nevyužit. Je v oboustranném zájmu, abychom se podívali na kroky, které můžeme společně udělat s cílem tento potenciál uvolnit. Já ze své strany upozorním na překážky, které znepříjemňují život našim firmám v přístupu na americký trh,“ říká ministr Kocourek. .

Ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka při jednáních doprovází náměstek pro zahraniční obchod Milan Hovorka a náměstek pro průmysl a energetiku Tomáš Hüner. Ti v průběhu jednání se svými partnery rozpracují některé oblasti nově zahájeného ekonomického a obchodního dialogu, setkají se s představiteli Americké obchodní komory a navštíví společnost Honeywell, kde si prohlédnou její technologické centrum. Právě Honeywell patří k největším americkým investorům do vývoje a designu špičkových technologií v České republice.

Poznámka pro editory k obchodním vztahům ČR – USA:
Spojené státy  a Česká republika si v loňském roce vyměnily zboží v celkové hodnotě blížící se čtyřem miliardám USD, což bylo o 27 % méně ve srovnání s rekordním rokem 2008, v němž vzájemný obrat činil 5,5 miliard. V letošním roce se obnovil trend oboustranného růstu vývozu a dovozu, když za prvních devět měsíců roku byly vzájemné obchodní toky meziročně vyšší o 24 %.
 
Spojené státy jsou pro Českou republiku 14. největším obchodním partnerem a 13. největším exportním trhem. Na celkovém zahraničním obchodu ČR se Spojené státy podílejí zhruba 3 %. Ve Spojených státech působí například český výrobce zdravotnických lůžek Linet nebo producent zemědělských pneumatik a mimosilničních plášťů Mitas. Aktivní jsou i české ICT společnosti; nejen těm navíc od letošního roku pomáhá prosadit se na trhu USA program CzechAccelerator Ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest, který inovativním firmám nabízí možnost strávit čtvrt roku přímo v Silicon Valley. K hlavním českým vývozcům do USA patří například Moravia Steel Třinec, Ispat Nová Huť Ostrava, Mitas, Aero Vodochody a řada dalších.

USA jsou devátým největším přímým zahraničním investorem v Česku. Hodnota jejich investic v ČR dosáhla ke konci roku 2008 téměř 62 mld. Kč, naopak české firmy ve Spojených státech investovaly 266 mil. Kč. Z amerických firem mají v České republice svůj výrobní závod nebo vývojové centrum například společnosti Honeywell, GE Aviation, IBM, Microsoft, Red Hat, Caterpillar, Johnson  &  Johnson, ON Semiconductor, Ingersoll Rand a řada dalších.

Spojené státy americké jsou největší ekonomikou světa s hrubým domácím produktem přes 14 bilionů USD. Z hlediska zahraničního obchodu v roce 2009 byly USA 3. největším vývozcem zboží ve světě po Číně a Německu a současně i největším dovozcem zboží na světě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama