Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.09.2018 14:19:37

Vídeňský model bydlení nejen do Vyškova, ale i ostatních měst

Vídeňský model bydlení nejen do Vyškova, ale i ostatních měst

Ve Vídni existuje unikátní model bydlení, který udržuje ceny bydlení pod kontrolou. Tento model umožňuje, aby bylo bydlení dostupné různým vrstvám obyvatel.

Nedostatek bytů v českých městech

Na nedostatek bytů ve Vyškově (na Moravě) upozorňují nejen obyvatelé města, ale i lidé z širokého okolí. Krajský zastupitel Libor Bláha nedávno upozornil na skutečnost, že vinou vedení města ve Vyškově za 15 let výrazně ubylo počet obyvatel.

Ve volebních novinách SPD (Svoboda a přímá demokracie) pro Vyškov uvedl: „V roce 2004 mělo město 22 265 obyvatel, v roce 2018 má 20 999, a to vše i v době ekonomického a populačního růstu.“ Je nutné dodat, že tuto skutečnost zcela určitě do budoucna nezlepší ani rodiny s osmi a více dětmi ze sociální skupiny tzv. nepřizpůsobivých, jejichž přínos je diskutabilní.

Situace by se zcela určitě dala vyřešit přijetím tzv. Vídeňského modelu bydlení kvůli kterému je město Vídeň považováno za jedno z nejlepších měst k životu na světě.

Jak funguje vídeňský model

Ve Vídni je totiž asi zhruba čtvrtina bytů přímo v obecním vlastnictví. Další čtvrtina bytů je vlastněna obecně prospěšnými stavebními společnostmi, kterých ve Vídni existuje skoro 200. Výhodou jejich obchodního modelu je, že využívají snadného přístupu k veřejným financím na podporu a výstavbu cenově dostupného bydlení.

Tyto stavební společnosti dostávají od města výhodné půjčky a na oplátku se zavazují k tomu, aby v nově postavených domech udržovaly nájemné na tzv. komunální, tedy únosné úrovni. Výnosy je potom samozřejmě rovněž nutné opětovně investovat do výstavby nebo oprav bytů.

Město Vídeň tak má možnost ve svých bytových jednotkách regulovat nájem, ale i v zásobě rezervu pozemků, které nejsou určeny pro okamžitý zisk, ale pro budoucí výstavbu bytů. Proto může více než 60 procent obyvatelstva ve Vídni bydlet v sociálních bytech, kde cena nájmu za čtvereční metr nepřesahuje částku 7 Euro.

Zdroj: https://www.huduser.gov/portal/pdredge/pdr_edge_featd_article_011314.html 

Závěrem

Je nutné upozornit na nevhodně nastavená kritéria podle kterých by obecní byty neměly být přidělovány jako například na základě losování nebo dražby. Jednotlivé obecní byty by měly být přidělovány na základě příjmu. Obec by tak měla přidělovat bydlení nízkopříjmovým skupinám, které za bydlení platí alespoň 40 procent čistých příjmů a nezbývá jim více než 1,6násobek životního minima.

Pavel Herman, nezávislý kandidát za SPD ve Vyškově.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama