Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.01.2019 12:15:02 - Anna Marie K.

Proč se někdo vůbec zabývá takovými nesmysly, jako

že vaječný koňak nesmí obsahovat mléko? Já doma používám kondenzované a je to dobré.
Nebo že by lidé měli platit povinné ručení i na elektrokolo? Vždyť ho využívají často starší lidé. Kde na to mají brát?
A kdo má vlastně v tom Bruselu rozhodující hlas? Neměli byste to být vy poslanci, když máte mandát od lidí? Co má co nějaká komise nebo soudy předkládat nějaké návrhy? Kdo se je o to prosil? Myslíte, že lidé budou chtít za těchto podmínek v EU zůstavat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.01.2019 13:38:23 - Ing. Kateřina Konečná
Dobrý den, 

Děkuji za vaše dotazy. Těmito otázkami se Evropská unie zabývá, aby předešla nekalým praktikám výrobců či organizací, a aby zajistila co nejvyšší ochranu spotřebitele a srovnatelně kvalitní výrobky v rámci celé EU. Taky bych byla radši, kdyby se EU více koncentrovala na jiné věci, než na vaječnák a elektrokola, ale jedná se opravdu pouze o zlomek jejich celkové činnosti, ale do českého prostoru se často dostanou informace pouze o podobných evropských "blbůstkách". 

Použití mléka jako ingredienci pro výrobu vaječného koňaku vylučuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 110/2008 ze dne 15. ledna 2008 o definici, popisu, obchodní úpravě, označování a ochraně zeměpisných označení lihovin. Příloha II čl. 41 udává, že vaječný likér je lihovina získaná z lihu zemědělského původu, destilátu nebo pálenky, jejichž složkami jsou jakostní vaječný žloutek, vaječný bílek a cukr nebo med. Obsah cukru nebo medu musí být nejméně 150 g na litr, vyjádřeno v invertním cukru. Obsah čistého vaječného žloutku musí být nejméně 140 g na litr konečného výrobku. Minimální obsah ethanolu ve vaječném likéru je 14 %. Z důvodu ochrany a neklamání spotřebitele, musí likér nesoucí název „Vaječný likér“ splňovat tato kritéria. Toto nařízení slouží k ochraně spotřebitele, aby bylo zajištěno, že když si občan zakoupí likér s názvem „vaječný likér“, bude se jednat opravdu o vaječný likér. Vy si ho doma samozřejmě dělejte, jak chcete. 

Co se týče povinného ručení na elektrokola, podmět k tomuto opatření dal Evropský soudní dvůr, který několik let zpátky řešil netradiční dopravní nehodu, kdy Slovinský traktorista nacouval při skládání balíků sena do stodoly. Při nehodě byl zraněn člověk, avšak pojišťovna odmítla náklady nehody zaplatit s argumentem, že se vozidlo nepohybovalo na veřejné komunikaci. Evropská komise tedy podala návrh na legislativní opatření, které by zajistilo co nejširší možný rozsah odškodnění obětí dopravních nehod. Jedním z bodů návrhů Komise bylo Vámi zmíněné povinné ručení na elektrokola. Evropský parlament však návrh této směrnice odmítl. Návrhem směrnice se dále zabýval Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Evropského parlamentu, který schválil návrh minimálních standardů povinného ručení a elektrokola byly z této směrnice vyňaty. V rámci návrhu Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele je také ponechána možnost jednotlivých států EU tyto pravidla zpřísnit. Evropský parlament bude dále návrh této směrnice řešit na svém zasedání. Pokud tedy bude v České republice zavedena povinnost mít na elektrokola pojištění, bude to z rozhodnutí české vlády a nikoliv EU.  

Ohledně hlasování a rozhodování v EU, systém je takový, že Evropská komise předloží návrh Radě EU a Evropskému parlamentu. Legislativní návrh se projednává oběma institucemi. Po projednávání návrhu musí dojít ke shodě rozhodnutí jak Rady EU, tak i Parlamentu. Pokud se strany nedohodnout na schválení návrhu, je návrh buď navrácen Evropské komisi k přepracování, nebo je zamítnut. V Radě EU rozhodují ministři vlád všech členských zemí EU (tedy i České republiky), podle projednávané problematiky (pokud se řeší něco spojeného se zemědělství, sejde se 28 ministrů zemědělství všech členských zemí). V Evropském parlamentu rozhodují poslanci, kteří byli zvoleni přímou volbou občanů (tedy i občanů České republiky). 

S pozdravem,

Kateřina Konečná