Ministr Pospíšil: Zákon posílí práva a ochranu obětí

11.07.2011 15:50

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dnes představil připravovaný nový zákon o obětech trestných činů. Účelem návrhu je zlepšit postavení obětí i mimo trestní řízení posílením jejich ochrany a práv. Zákon mimo jiné rozšiřuje právo obětí na poskytnutí peněžité pomoci od státu, právo na respektování jejich důstojnosti či právo na informace.

Ministr Pospíšil: Zákon posílí práva a ochranu obětí

Právní úprava ochrany obětí je v současné době roztříštěna do několika zákonů. Trestní řád řeší práva oběti, která v trestním řízení vystupuje v roli poškozeného; neexistuje ale komplexní úprava práv obětí jakožto příjemců zvláštní péče ze strany státu. Žádný právní předpis také uspokojivě neupravuje, jakým způsobem by se k oběti měly chovat orgány činné v trestním řízení.

„Obětem trestných činů musí stát věnovat speciální péči, a zmírnit tak dopad trestného činu na osobnost oběti a vynahradit jí vzniklou újmu. Věřím, že navrhovaná právní úprava přispěje mimo jiné také k efektivnějšímu odhalování a vyšetřování trestné činnosti.  Podle poznatků odborníků totiž oběť mnohdy neohlásí trestný čin i proto, že se bojí necitlivého zacházení ze strany policie. Posílení práv obětí by mělo tyto obavy rozptýlit," uvedl ministr Pospíšil.

Pracovní skupinu pro přípravu zákona o obětech tvořili kromě expertů ministerstva spravedlnosti také zástupci ministerstva vnitra, státních zastupitelství, soudů, Institutu pro kriminologii a sociální prevenci, Probační a mediační služby ČR, advokacie, akademické sféry a neziskových organizací jako Bílý kruh bezpečí, Liga lidských práv, La Strada a In Iustitiam.

Za oběť se podle navrhovaného zákona považuje fyzická osoba, které byla nebo měla být způsobena majetková či nemajetková újma trestným činem spáchaným na území ČR. Pokud trestný čin zapříčinil smrt oběti, pokládá se za oběť též její příbuzný v přímém pokolení, sourozenec, osvojenec, osvojitel, manžel, partner nebo druh. Cílem navrhovaného zákona je rozšířit práva těchto obětí i rozsah pomoci, která je jim poskytována. Mezi právy obětí se stanoví mimo jiné:

  • a) právo na respektování osobnosti oběti a především její důstojnosti - Orgány činné vtrestním řízení musí koběti přistupovat zdvořile a citlivě, musí jí podle možností vycházet vstříc.

b)      právo na individuální přístup k obětem - Orgány činné v trestním řízení musí brát ohled na věk a zdravotní stav oběti včetně jejího psychického stavu.

c)      právo na informace - Oběť má při prvním kontaktu s policií či zdravotnickým zařízením právo na písemné informace o tom, kde může vyhledat právní, psychologickou nebo sociální pomoc; má také právo na srozumitelné poučení o tom, jaké možnosti jí poskytuje právní řád.

d)      právo na peněžitou pomoc - Právo oběti na peněžitou pomoc již v současné době upravuje zákon o peněžité pomoci obětem trestné činnosti, nicméně i v této oblasti přinese návrh zásadní změny - právo na odškodnění bude nově mít i oběť trestného činu proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti (znásilnění, sexuální nátlak apod.), zvýší se také poskytované paušální částky. Nárok oběti na náhradu škody či nemajetkové újmy vůči pachateli bude nově přecházet na stát, a to v rozsahu poskytnuté pomoci.

e)      ochrana obětí před tzv. sekundární viktimizací - Oběť má právo na ochranu před další, druhotnou újmou, způsobenou v důsledku přístupu policie nebo orgánů činných v trestním řízení. Může například požádat o provedení opatření, které zabrání jejímu kontaktu s podezřelým. Otázky intimní povahy jí orgány činné v trestním řízení musí klást šetrně a pouze tehdy, pokud je to nezbytné pro objasnění skutečností důležitých pro trestní řízení. Oběť má také právo na výslech osobou stejného pohlaví či právo na doprovod důvěrníka.

  • f)institut prohlášení oběti o následcích trestného činu (victim impact statement) - Oběť má možnost učinit kdykoliv v průběhu trestního řízení prohlášení o následcích, které pro ni měl trestný čin. Tímto způsobem se naplní právo oběti být slyšena, a to nejen kokolnostem, které jsou důležité kobjasnění skutečností důležitých pro rozhodnutí vdané věci. Prohlášení může oběti pomoci s tím, aby se sudálostí citově vyrovnala; obžalovaný si díky prohlášení bude moci uvědomit, co svým činem způsobil.

Návrh zákona také počítá s tím, že ministerstvo spravedlnosti bude udílet akreditace nestátním neziskovým organizacím, které budou poskytovat okamžitou právní pomoc a právní poradenství obětem trestné činnosti. Předpokladem udělení akreditace bude splnění zákonných podmínek (bezúhonnost, odborná způsobilost, pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při poskytování služeb, atd.). Některým skupinám obětí budou tyto organizace povinny poskytovat pomoc bezplatně.

Ministerstvo předloží návrh zákona o obětech na podzim tohoto roku vládě. Předpokládaná účinnost zákona je počátek roku 2013.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL