Plzeň zahájí proces fúze své teplárny s Plzeňskou energetikou

18.12.2017 11:30

Zastupitelé města Plzně ve čtvrtek rozhodli o budoucí strategii společnosti Plzeňská teplárenská. Souhlasili se zahájením procesu fúze sloučením této dosud stoprocentně městské společnosti a soukromé společnosti Plzeňská energetika a. s.

Plzeň zahájí proces fúze své teplárny s Plzeňskou energetikou
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Poměr vlastnictví akcií ve společnosti Plzeňská teplárenská bude po fúzi činit nejméně 65 procent ve vlastnictví statutárního města Plzně a nejvýše 35 procent ve vlastnictví EP Energy a. s., která je jediným společníkem společnosti Plzeňská energetika a. s. Společnost EP Energy a. s. je ovládána společností Energetický a průmyslový holding a. s (EPH). Fúze by měla být zrealizována do konce roku 2018.

Důvodem, proč se zastupitelé další strategií své městské firmy zabývali, bylo především to, že od poloviny roku 2021 budou platit nové přísné ekologické limity a Plzeňskou teplárnu kvůli tomu čekají velké investice do modernizace uhelných zařízení. Dalším z důvodů je obtížně předvídatelný vývoj na evropsky propojeném energetickém trhu, daný evropskou legislativou, která výrobě energie z uhlí nepřeje. Ve spolupráci s evropsky významným výrobcem energie, EPH Daniela Křetínského, se šance na překonání těchto problémů jeví do budoucna jako reálnější, než pokud by Plzeňská teplárenská zůstala jen osamoceným lokáním energetickým zdrojem.

Spojení obou subjektů znamená investici 0,5 miliardy korun do modernizace kotlů, zachování stabilní nízké ceny tepla, kdy Plzeň má druhou nejnižší cenu tepla v České republice (nejlevnější teplo dodávají Elektrárny Opatovice do Pardubic a Hradce Králové, vlastníkem těchto elektráren je EPH), zvýšení dividendy až o 70 milionů korun ročně a také jednorázovou úsporu na pravidelných investicích ve výši 100 milionů korun. Významným přínosem při fúzi obou společností je efektivnější prodej elektřiny a synergické úsporné efekty při nákupu surovin a obslužných činností.

Pokud by zastupitelé zvolili druhou variantu, tedy zachování Plzeňské teplárenské ve 100procentním vlastnictví města, znamenalo by to investici do modernizace kotlů až ve výši 1,5 miliardy korun, tím také další úvěrové zatížení Plzeňské teplárenské a dlouhodobé nevyplácení dividend. Právě dlouhodobé perspektivy samostatné Plzeňské teplárenské nelze při současných trendech vývoje energetiky v Evropě přesně odhadnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.