Žatec: Studie využití Dreherova pivovaru nabízí možnost rozvoje města novým směrem

25.08.2023 13:33 | Tisková zpráva

Přehled, co vše město vlastní v podobě pozemků a nemovitostí v místě bývalého Dreherova pivovaru, ale také v jakém stavu jsou tyto historické budovy a jak by se celá lokality mohla rozvíjet, přináší studie využití, kterou pro město Žatec připravila skupina odborníků.

Žatec: Studie využití Dreherova pivovaru nabízí možnost rozvoje města novým směrem
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Se studií se už seznámili jak radní a zastupitelé, tak i zástupci veřejnosti při setkání v polovině července na radnici. Nyní bude na zastupitelstvu města, aby rozhodlo, co se má stát s bývalým vývozním pivovarem, jenž je od roku 2015 kulturní památkou.

„Představená vize je sympatická a ambiciózní, znamenala by významný rozvoj města v dosud opomíjeném prostoru za řekou. Zároveň si ale musíme přiznat, že investice v řádech miliard Kč překračuje možnosti města, a to finančně, organizačně i personálně. Bez významné pomoci dalších partnerů, ať třeba správců inženýrských sítí nebo strategického investora, nemá Žatec kapacitu pro zajištění tak náročného úkolu. Jen příprava totiž vyžaduje práci několikačlenného projekčního týmu, který momentálně k dispozici nemáme. Je to ale velká výzva a budeme hledat způsoby, jak lokalitu s bývalým Dreherovým pivovarem proměnit v rozvíjející se část města,“ řekl starosta Žatce Radim Laibl.

Součástí kompletního dokumentu je také ekonomická analýza zpracovaná ve variantním řešení pro přehlednost náročnosti celého projektu v nadcházejících letech. Studii si město objednalo, aby získalo ucelený přehled o Dreherově pivovaru a jeho potenciálu pro rozvoj města. „Díky tomu nyní víme, co přesně máme, v jakém je to stavu a jaké jsou případné možnosti,“ stručně shrnula význam architektonicko-urbanistického návrhu vedoucí Odboru rozvoje města Kateřina Mazánková. Studie vznikla za finanční podpory Ministerstva pro místní rozvoj.

Rozvoj lokality

Zpracovatelé se při vypracování studie nezaměřili jen na samotný areál bývalého pivovaru, ale také na celé území, které se rozkládá za řekou severozápadně od centra města. Autoři mimo jiné upozornili, že zatímco směrem na jih od centra se Žatec v minulosti mohutně rozvíjel, směrem na severozápad je město urbanisticky zatím nevyužité. S tím souvisí také nedostatky, které by se v případě rozvoje této lokality musely nutně napravit. Konkrétně to znamená, že by se muselo investovat do rozvodů vody a kanalizace, plynu i elektřiny, ale také do budování nové uliční sítě a samozřejmě zkapacitnit dopravní napojení této části města.

To vše by ale bylo podle urbanistického návrhu žádoucí už proto, že území nabízí obrovský potenciál rozvoje. Kolem Dreherova pivovaru může vyrůst celá nová čtvrť, kde by mohly bydlet zhruba dva až tři tisíce obyvatel. Na to myslí studie například vizualizací bytových domů, řadových domů, dvojdomků i jednotlivých stavebních parcel. Investice do nové čtvrti by zároveň znamenala výrazný rozvoj celé lokality, což by pozitivně zlepšilo život i současných obyvatel v Chomutovské ulici, Loučkách a dalších ulicích za řekou.

Revitalizace areálu pivovaru

Areál bývalého Dreherova pivovaru, známého též jako Fruta, tvoří pět nemovitostí: sladovna, varna, chladné hospodářství, administrativní budova a hospodářská budova. Areál by se mohl zcela proměnit a nabídnout nové využití, které by dalo nový smysl jak starým objektům, tak by vytvořilo i zázemí pro obyvatelé nové čtvrti.

Uvažovat se tak dá nejen o kancelářích, ale také o hotelu či kongresovém centru nebo objektech občanské vybavenosti, vše se přitom dá i různě kombinovat. Návrh například nabízí proměnu sladovny na administrativní objet nebo hotel; varna by mohla v sobě skrývat restauraci a kongresové prostory; chladné hospodářství se podle studie může proměnit na objekt s obchodem, výstavní plochou, mateřskou školou a prostorem pro sportovní vyžití.

Součástí nové čtvrti by také bylo hřiště, náměstí a dostatek zeleně.

Zůstane studie jen studií? Nebo se časem promění v podklad pro konkrétní projekty, jejichž výsledkem bude rozvoj historického města novým směrem?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…