Zábranský (Piráti): Praha má novou mapu s přehledem veškerého majetku

29.09.2023 21:03 | Tisková zpráva

Praha má díky spolupráci s Institutem plánování a rozvoje (IPR) novou mapovou aplikaci. Z ní může veřejnost snadno vyčíst, jaké konkrétní majetky hlavní město Praha vlastní a kdo je spravuje. Tyto informace doposud nikde nebyly uceleně zveřejněny.

Zábranský (Piráti): Praha má novou mapu s přehledem veškerého majetku
Foto: Repro iDnes
Popisek: Pirátský radní pro bydlení a transaprentnost, Adam Zábranský

„Nová mapa, kterou nám pomohl naprogramovat IPR, považuji za první výkop směrem k veřejnosti. Pro běžného občana je v současné době poměrně těžké vyznat se ve složitých majetkoprávních vztazích u majetku hlavního města. V současné podobě nová mapa zobrazuje všechny nemovitosti ve vlastnictví Prahy a při rozkliknutí dané karty získá čtenář informaci, kdo má daný objekt svěřen ve správě, či se dozví, která z externích správcovských společností ji má na starosti,“ říká pražský radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

V současné době mohla veřejnost část informací získat pouze z katastru nemovitostí, ale informace o správcích jsou nyní zveřejněny úplně poprvé. Z mapové aplikace lze vyčíst, že danou nemovitost spravuje třeba některá z městských společností jako Technická správa komunikací hl. m. Prahy či Technologie hl. m. Prahy.

„Jsme zatím opravdu na začátku cesty. Ač mi přijde zajímavé, jak majetková mapa ‚svítí', když se v ní zobrazují nemovitosti vlastněné Prahou, a považuji za přínosné, že občané nově vidí, kdo jednotlivé nemovitosti spravuje, moje vize je mnohem ambicióznější. V dohledné době do majetkové mapy doplníme informace o hospodaření s jednotlivými nemovitostmi, aby občané věděli, komu, za kolik a na jak dlouho pronajímáme pozemky či třeba jednotlivé nebytové prostory nebo které jsou aktuálně prázdné. Tím z majetkové mapy uděláme i nástroj veřejné kontroly ze strany novinářů, datových vědců i běžné veřejnosti, což považuji za potřebné a žádoucí,“ doplňuje Adam Zábranský.

Systém zatím disponuje daty platnými k závěru června letošního roku, ale do budoucna je cílem zajistit, aby se majetkové změny do mapy propisovaly okamžitě, aby informace byly platné k momentu jejich zobrazení ve webové aplikaci. Tomuto kroku však musí předcházet připravovaná integrace magistrátních evidenčních systému, k čemuž by mělo dojít v závěru letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…