Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2019 18:41:00

Premiér Babiš jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem o budoucnosti EU

Premiér Babiš jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem o budoucnosti EU

Ve středu 8. května 2019 se předseda vlády Andrej Babiš setkal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Setkání proběhlo formou pracovní snídaně v Hrzánském paláci, oba politici hovořili například o budoucnosti Evropské unie, ale také o problémech se suchem či s dvojí kvalitou potravin.

Předseda vlády Andrej Babiš se s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem setkal v předvečer neformálního summitu Evropské rady v Sibiu, který má nastartovat debaty o prioritách Evropské unie na příštích pět let. Strategickou agendu bude schvalovat Evropská rada na červnovém zasedání. Oba politici připomněli i dnešní státní svátek, den konce druhé světové války.

„S panem předsedou jsme si velice detailně vyměnili názory na budoucnost Evropské unie a na evropské volby, které se budou konat za pár týdnů a mohou zásadně ovlivnit budoucnost Evropské unie. Česká republika má jasnou představu, na co by se měla Evropské unie zaměřit. Samozřejmě, je to vnitřní trh, je to bezpečnost Evropy, je to Schengenský prostor, je to bezpečnost Evropy, je to energetický trh. Jsou to spolupráce mezi Evropskou radou a Evropskou komisí či migrace,“ přiblížil průběh pracovní snídaně premiér Andrej Babiš.

Připomněl také, že jednou z priorit České republiky v krátkodobém horizontu je, aby Evropská komise respektovala naše požadavky na využití finančních prostředků z EU hlavně na investice. Peněz z rozpočtu EU navíc bude v příštím programovém období 2021–2027 méně než dosud, což souvisí s rostoucí životní úrovní v ČR. „My stále bojujeme s tím, že nám chybí peníze na investice, ale na druhou stranu dostáváme stále peníze na měkké programy, které potom v průběhu období nejsme úplně schopni vyčerpat a nemají konkrétní hmatatelný vliv na růst naší ekonomiky,“ podotkl premiér Babiš.

Mezi tématy jednání byla dvojí kvalita potravin, boj se suchem či problematika elektromobility. Předseda Evropské rady Donald Tusk uvedl, že návštěva České republiky v Den vítězství je pro něj jako pro Poláka a pro Evropana symbolická a emocionální. Přidal i osobní vzpomínku – před 40 lety v Praze prožil svatební cestu. „Když váš prezident a můj velmi dobrý kolega Václav Havel řekl, že v Evropě jsou svoboda a odpovědnost dvě strany jedné mince, přesně vystihl, co znamená být Evropanem. Připomeňme si a ctěme tyto vizionářské hlasy, které čerpaly z  nejlepších evropských tradic a také je dál dotvářely. Češi vždy zavrhovali neautentičnost a odmítali slepě následovat doktríny a dogmata. Vždy se vyznačovali schopností svého sebeodstupu s moudrým smyslem pro humor a s nějakou dávkou skepticismu. Chtěl bych vám říci: Neměňte se!“ řekl Donald Tusk a upozornil na nebezpečí populismu a radikalismu, které se začínají v Evropě šířit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama