Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2022 15:09:00

Od Taiwanců se můžeme učit, jak bránit demokracii. I tu digitální

Od Taiwanců se můžeme učit, jak bránit demokracii. I tu digitální

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová se začátkem tohoto týdne účastní konference v Evropském domě v Berlíně.

 Na konferenci, nazvané Taiwan: Příležitosti a výzvy v době geopolitických změn, promluvila Gregorová na téma dezinformace, kterému se dlouhodobě věnuje.

Pirátská europoslankyně do Berlína přijela na pozvání německého europoslance Reinharda Bütikofera, který v Evropském parlamentu patří k frakci Zelení/ESA. Během dvoudenní konference se v Berlíně schází politici, experti, taiwanští představitelé, ale také čínští protirežimní aktivisté, aby diskutovali o Taiwanu a jeho budoucnosti i vztazích s EU. Europoslankyně Gregorová se účastnila panelu k taiwanské digitální demokracii a boji s dezinformacemi.

„Když jsme loni s delegací pro zahraniční vměšování navštívili Taiwan, všechny členy delegace bez rozdílu strany či země zaujala míra, s jakou se taiwanští politici přímo účastní vyvracení čínských dezinformací. Uvědomují si, že demokracie sice přináší určité pohodlí, ale to v žádném případě neznamená, že by neobnášela i práci - že si můžeme dovolit v pěstování demokracie zlenivět,” varuje Pirátka.

„Na Taiwanu naproti tomu premiér, prezidentka, ministři - bez ohledu na politickou příslušnost - všichni na svých sociálních sítí sdílí fakta ohledně největších hoaxů a obecně se snaží budovat důvěru občanů ve své kroky a svou práci. My v Evropě bychom se také měli přestat bát, že budování důvěry je to samé jako vtloukání slepé víry. Pokud se nenaučíme vnímat v tom rozdíl, nemusí nám tu demokracie moc dlouho vydržet," dodává.

V roce 2021 iniciovala Markéta Gregorová první oficiální misi Evropského parlamentu na Taiwan (více ZDE), a to v rámci výboru pro cizí vměšování a dezinformace. Součástí mise bylo setkání europoslanců s hlavními představiteli Taiwanu včetně taiwanské prezidentky, ale také experty a politiky v tématech digitální demokracie a obrany.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama