Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.05.2010 12:08:14

Příprava zpřístupnění brněnského podzemí jde do finále

Příprava zpřístupnění brněnského podzemí jde do finále

Projekt spolufinancovaný EU odhalí atraktivitu Brna nejen svým obyvatelům, ale i turistům z celého světa.

Nenapadalo Vás nikdy, když jste procházeli historickým centrem města Brna, že to, co vidíte, jsou vlastně jen kulisy? Mám na mysli známé fasády domů, jejichž vnitřky zůstávají před zraky kolemjdoucích skryty podobně jako prostory pod nimi. Vidíme vlastně jen tu nejsvrchnější, nejaktuálnější část Brna. Ale naše metropole má bohatou historii, kterou nám nenápadně ukazuje. Jak? Přece prostřednictvím svého podzemí, kde se čas zastavil. Pod zemí se na sebe postupně kupily nánosy jednotlivých století pěkně jeden za druhým. Tajemství ukrytá před zvědavými zraky lidí a vzdálená všedním starostem. A právě moravská metropole je unikátní rozsáhlou sítí podzemních chodeb. Proto vznikl projekt Zpřístupněné brněnské podzemí, v němž chci lidem umožnit jedinečný zážitek: slupku po slupce poodhalit historický vývoj města Brna.

 

Město Brno se záhy po svém vzniku stalo významným mocenským i ekonomickým centrem. Rozvoj obchodu vedl ke stavbě mnoha budov i směnných míst a současně nutil obyvatele k budování sklepů uchovávajících zboží podléhající zkáze. Ve 13. století tak začaly vznikat dřevohliněné sklepy, později nahrazované kamennými podzemními místnostmi, jež se s postupem času zvětšovaly a prohlubovaly. Prostory pod zemí pocházejí z období gotiky, baroka i klasicismu. Nejrozsáhlejší komplex sklepů a chodeb nalezneme pod Zelným trhem, místem středověkého obchodu, hospod, taveren a šenků. Nejhlouběji položené sklepní kóje leží až 14 metrů pod zemí, což je výška čtyřpatrového domu.

 

Rád bych, aby se brněnské historické podzemí stalo jednou z význačných turistických atrakcí Brna. Prostory pod bloky domů a chodby křižující nadzemní dopravní tepny i zastavěné areály pomohou ozvláštnit Brno oproti jiným městům. A na které části sklepních komplexů se můžeme těšit?

Na podzim roku 2010 hodlá radnice návštěvníkům zpřístupnit Mincmistrovský sklep pod Dominikánským náměstím, který patří k radničnímu komplexu. Historické prameny dokládají, že v této lokalitě ve středověku sídlily prominentní patricijské rodiny v čele s mincmistrem, jehož dům zabíral zhruba třetinu plochy dnešního náměstí. Na počátky 20. století byly všechny patricijské stavby zbořeny, aby uvolnily místo Nové radnici. Tato oblast navíc patří k nejstarší zástavbě a strategicky významnému bodu, neboť tudy vedly městské hradby, které v oblasti dnešního Šilingrova náměstí ústily do Brněnské brány. Samotný průzkum podzemí se datuje do roku 1999, kdy začala dostavba Velkého Špalíčku. V Mincmistrovském sklepě, jenž bude v budoucnu navazovat na trasu Labyrintu pod Zelným trhem, návštěvníci najdou videosál a audiovizuální sál.

Další snad brzy zprovozněnou částí podzemí bude Labyrint na Zelném trhu. Jedná se doslova o bludiště pod náměstím a přilehlými ulicemi. Středověký obchodní uzel skrývá menší i větší skladiště v různých úrovních, sklepy, štoly a chodby spojující jednotlivá patra.

Dále je v plánu unikátní veřejně přístupná amfiteátrová prezentace na vyvýšeném prostranství s lavičkami v ulici Běhounská a zpřístupnění kostnice u kostela sv. Jakuba. Také kostnice může nabídnout podzemní chodby, z nichž jedna vede přímo pod kostel. Kosterní pozůstatky zrušeného hřbitova pocházejí ze 17. století.

Projekt Zpřístupněné brněnské podzemí spolufinancuje Evropská Unie s pomocí Regionálního operačního programu. Dotace určené pro cestovní ruch umožní sanaci sklepních komplexů pod Zelným trhem a Dominikánským náměstím, jejich propojení a zpřístupnění veřejnosti. Celkové náklady na projekt radnice odhaduje na více než 93 milionů korun, přičemž 60 milionů zaplatí EU. Velmi si cením toho, že se výraznou část projektu podařilo dokončit v plánovaném termínu.  Taktéž považuji za štěstí, že jsem mohl zblízka přihlížet novým objevům. Vždyť odhalování historie, zvlášť té o důvěrně známém místě, je tak vzrušující!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama