Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2010 10:01:00

Šťastná budoucnost pro vilu Tugendhat!

Šťastná budoucnost pro vilu Tugendhat!

Brno úspěšně opravuje svoji dominantu.

Po letech nejistoty a dohadů začala v roce 2010 konečně rekonstrukce jedné z nejvýznamnějších architektonických památek České republiky, vily Tugendhat v Brně. Stavba z roku 1930, která je od roku 1980 majetkem města Brna, je jedinečnou dominantou Brna a společně s dalšími funkcionalistickými stavbami v Brně, jako je budova hotelu Avion, pavilon výstaviště či Zemanova kavárna (a další) jsou důležitým kulturním odkazem města a lákadlem cestovního ruchu.

Brno je velkým množstvím funkcionalistických staveb celosvětově známé a vyhlášené. Architektura, která se vyznačuje jednoduchostí, až určitou strohostí, ale zároveň zachovávající velkou míru pohodlnosti, je pro Brno typická, a to nejenom z hlediska architektury. Svou otevřeností novým myšlenkám, komunikaci s okolím a pokorou k přírodě jakoby plně vystihovala podstatu nejenom historického, ale i současného Brna a jeho obyvatel.

Vždy jsem považoval rekonstrukci a citlivou péči o vilu Tugendhat za důležitou součást odpovědnosti vedení města. Z těchto důvodů jsem také před čtyřmi roky dal rekonstrukci vily Tugendhat jako jednu z priorit svého politického programu a když jsem žádal obyvatele Brna důvěru pro zvolení do funkce primátora, slíbil jsem, že vilu zrekonstruujeme. Jsem velice rád, že se mi podařilo tomuto svému slibu dostát a počátkem roku 2012 budou mít Brňané svou vilu Tugendhat opět jako novou.

Na rekonstrukci jsme získali prostředky z Evropských fondů a Ministerstva kultury České republiky, které přispěli částkou 155,9 milionu korun – EU 132,5 mil. a MK ČR 23,4 mil. Na celém projektu pak velmi úzce spolupracuje tým nezávislých odborníků, který dohlíží, aby realizátor stavby plně respektoval historický význam památky a do detailu restauroval dobový interiér i exteriér budovy.

Abychom dále rozvíjeli architektonický odkaz vily a jejího autora, Ludwiga Miese van der Roheho, ale i funkcionalismu a umění architektury jako celku, vznikne při vile Tugendhat univerzitní výzkumné pracoviště, kde budou moci budoucí stavitelé a architekti studovat funkcionalismu a jeho specifika jako významný zdroj inspirace pro svou budoucí práci. Věřím, že tento projekt je tak dalšími významným příspěvkem města Brna pro rozvoj našeho univerzitního vzdělávání, jehož šíře a kvalita již nyní činí Brno celostátně velmi unikátní.

Jako primátor města Brno cítím radost z téměř dokončeného úkolu. Především jsem ale Brňák a jsem hrdý na to, že po letech čekání a otálení dostojíme svému závazku vůči této nádherné stavbě, která je, stejně jako například hrad Špilberk, symbolem našeho města a více než cokoli jiného si zaslouží naší péči a ochranu.

Roman Onderka, primátor statutárního města Brna  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama