ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2017 11:46:42

Nechceme zemi bez vlády. Chceme ale vládu, která získá důvěru ve sněmovně

Nechceme zemi bez vlády. Chceme ale vládu, která získá důvěru ve sněmovně

Dominik Feri na facebookovém profilu k jednání o nové vládě

DŮLEŽITÉ: Prosím, věnujte tomuhle statusu drahocennou chvíli a ideálně ho sdílejte dál. Budu rád za širokou diskusi.

Slíbil jsem, že budu poslanec, který se neostýchá obhájit si své počínání, a který bude pro přesné pochopení věci vysvětlovat, třeba až do roztrhání těla. Teď je ta chvíle.

Hrajeme zcela zásadní partii, a jestli nebudeme uvažovat mnoho tahů dopředu, duo Zeman-Babiš nám dá rychlý šach mat.

1) Co v naší zemi hrozí?

Andrej Babiš se nechal slyšet, že ideálním modelem podle něj je menšinová vláda hnutí ANO. Aby vláda získala od sněmovny důvěru, musí získat podpory nadpoloviční většiny přítomných poslanců (§ 85 odst. 2 jednacího řádu). Pokud budou všichni poslanci přítomni v sálu, znamená to tedy 101 hlasů. ANO má ovšem pouze 78 poslanců. Jak by mohl Andrej Babiš získat pro svou vládu podporu?

Jednou z cest je získat podporu KSČM a SPD. Vláda by tak získala podporu 115 (KSČM 15, SPD 22) poslanců. Variantou je samozřejmě i podpora jen SPD a přeběhlíka. S těmito variantami ale zmíněné strany zatím nesouhlasí. Dnes to třeba jasně zmínil Okamura.

Další variantou je pak, že by ze sálu odešlo dostatek poslanců, aby přítomných bylo tolik, aby 78 poslanců ANO představovalo většinu. Tedy přítomných by muselo být maximálně 155 poslanců. O toleranci, tj. že by odešli ze sálu, zatím hovořili pouze komunisté (15 hlasů). Muselo by jich tedy odejít dalších 30.

2) Co tyhle čísla sakra znamenají?

Zdá se tedy, že by vláda Andreje Babiše nezískala důvěru. Co by následovalo? Vláda podle článku 73 odst. 2 Ústavy podá demisi, kterou prezident přijme. Vláda v demisi má prozatímní chrakter, nemá dělat zásadní rozhodnutí.

3) Kde je problém?

Ústava neříká nic o tom, do kdy má prezident jmenovat nového premiéra. Co to znamená? Vláda Andreje Babiše v demisi by tu mohla vládnout 4 roky bez důvěry sněmovny. Říkáte si, že je to nemožné? Vláda Jiřího Rusnoka byla v demisi skoro půl roku. Pokud by Zeman nejmenoval nového premiéra, jednalo by se o brutální porušení ústavní zvyklosti. Ale to je myslím jak Zemanovi tak Babišovi zcela jedno.

4) Co dál?

Nechceme zemi bez vlády. Chceme ale vládu, která získá důvěru ve sněmovně. Nikoliv vládu v demisi, kterou drží Miloš Zeman tím, že nejmenuje nového premiéra. A to je zatím jediná vláda, která zde má šanci vzniknout. Jak se tomu tedy vyhnout a ukázat Babišovi a Zemanovi, že takhle fakt ne, že si s demokratickými a ústavními zvyklosti nemohou vytřít zadek? Jak tedy na to?

Ústava ve článku 73 odst. 2 hovoří o tom, že vláda podá demisi vždy po ustavující schůzi nově zvolené sněmovny. A pozor – tím se myslí vláda Bohuslava Sobotky, který je stále premiér! Podle § 25 jednacího řádu sněmovny zvolí poslanci na ustavující schůzi předsedu poslanecké sněmovny (a samozřejmě další funkcionáře, viz následující paragrafy). Dokud není jmenován předseda, nemůže skončit ustavující schůze. Dokud neskončí ustavující schůze, nemůže Miloš Zeman odvolat vládu Bohuslava Sobotky a jmenovat vládu Andreje Babiše, kterou by pak držel při životě.

5) Co budeme prosazovat?

Chceme přesvědčit další strany, aby nehlasovali pro kandidáta na předsedu sněmovny za hnutí ANO Radka Vondráčka. Zatím ho plánují podpořit SPD Tomia Okamury a Piráti.

Víte, rozumím argumentu, že je potřeba mít nějakou vládu. Ale proč jít na ruku Andreji Babišovi? Vážně chceme podporovat možný vznik menšinové vlády člověka, který je trestně stíhán (teď je tedy stíhání přerušeno, poněvadž ho musíme vydat – a vydáme)? Vážně chceme umetat cestu někomu, kdo představuje zcela zásadní ohrožení pro demokracii? Pomáhat hnutí ANO v sestavení menšinové vlády podle nás není definičním znakem demokratické opoziční strany.

6) Jaké je tedy podle nás nutné řešení?

Nechť Andrej Babiš ukáže, že je pro svou vládu s to získat důvěru. Nechť sežene dostatek poslanců, kteří ji buď podpoří svým hlasem, nebo odejdou z jednacího sálu. Pokud toto nemá (a že nyní nemá), tak směřujeme k tomu, že Andrej Babiš bude premiérem, který bude stát v čele vlády, která je v demisi, a kterou mocně podporuje Miloš Zeman. K nutnosti domluvit se by ho tlačil i fakt, žeje potřeba rychle schválit rozpočet na příští rok.

SHRNUTÍ:

Vnímám snahy kopnout si do Topky, že jede zase Antibabiš a není konstruktivní. Ale to není pravda. Co je z hlediska demokratické strany konstruktivnější, než obrana demokracie a ústavních zvyklostí? Skutečně je konstruktivnější umožnit vznik vlády, která nebude mít důvěru, ale která zde bude moci klidně 4 roky vládnout?

Tuhle šachovou partii hrajeme proti protřelému tandemu Zeman-Babiš, kteří si nás chtějí namazat na chleba. Nesnažme se unáhleně sebrat střelce, když o tři tahy později přijdeme o dámu.

Je to celé docela složité, vím. Snad jsem to ale dostatečně vysvětlil.

Naše úmysly nejsou motivované snahou hrát si na důležité a snažit se jen tak z plezíru obstruovat.

My jen nechceme všechno na stříbrném tácu odevzdat Babišovi a Zemanovi.

Třeba vývoj ukáže, že jsme se mýlili v našem odhadu skoro až děsivé budoucnosti. Nikdy bych se nemýlil tak rád.

Pokud jste dočetli až sem, tak díky. Sdílejte prosím, velmi to pomůže. A zvolme si prezidenta, který ústavní zvyklosti ctí. To by taky pomohlo. Díky a hezký večer!

PS: TOP 09 neblokuje či nesabotuje sněmovnu. To při své síle fakt nemůžeme. Vývoj je zdá se zřejmej: 20. listopadu se sejdeme, hlasy ANO, SPD a Pirátů bude zvolen Radek Vondráček předsedou sněmovny za hnutí ANO. Dál už jsou obrysy nejasné. Co se skrývá v mlze nikdo neví. Příjemné to ale asi příliš nebude.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama