Ing. Josef Šenfeld

Za lepší život a krásnější domov
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2012 12:51:12

Vládní zkouškové okno

Vládní zkouškové okno

A to jsem si myslel, že stěží někdo překoná trapas Kateřiny Jacques ze Strany zelených, když v televizním pořadu tápala při odpovědi na otázku, co je to biomasa.

Jsem zkrátka přílišný optimista. Nedávno tento legendární výstup zastínila ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a Starostové) v jiném pořadu Události, komentáře. Hned jsem pochopil, proč na hlasovací tabuli ve sněmovně svítí pro toto uskupení zvláštní zkratka TOPSTAR. Ministryně nebyla schopná reagovat na vcelku pochopitelný dotaz, jak se dospělo k částce, která se má vyplatit církvím v rámci tzv. církevních restitucí. Sice to neví, ale věří, že je to správně. A to tento zákon spadá do gesce jejího resortu a je tak kontroverzní, že mezi prvními úkoly po nástupu na ministerstvo se snad měla seznámit s tím, jak se k ohromujícím desítkám miliard korun pro církve dospělo. No, ví alespoň to, že vládní hlasovací mašinérie ve sněmovně zákon protlačí, aniž by se musela ohlížet na to, že její čelní představitelé ani netuší, jak se k němu dospělo a nedokáží ho před veřejností obhájit.
 
 Průšvih to byl v posledních dnech tak velký, že někteří koaliční politici začali hledat vysvětlení pro takové selhání. S kuriózním názorem přispěchal opět v televizi, tentokrát ve Faktech Barbory Tachecí, poslanec Marek Benda (ODS). Diváky ujišťoval, že při osobním rozhovoru zjistil, že paní ministryně toho o církevních restitucích ví hodně. To, že na otázky moderátora nebyla schopná odpovídat, přičetl »zkouškovému oknu«. To student – trémista ze sebe na zkoušce nevypraví ani slovo. Stěží takový výmysl mohu označit za galantnost. Maskování vládních nezdarů různými výmluvami tím jen dostalo groteskní rozměr.
 
 Členové kabinetu si zřejmě na »zkoušková okna« potrpí. Na začátku tohoto roku se jedním z nich blýskl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Náramně se mračil na všechny, kteří zpochybňovali připravenost na přechod na nový způsob vyplácení sociálních dávek na Úřadech práce. Div je neoznačil za nejapné lháře. Všechno bylo v pořádku, ovšem až do chvíle, kdy se nade vší pochybnost ukázalo, že je vše v nepořádku. Jaromír Drábek zamaskoval své »okénko« odvoláním dvou ministerských úředníků z jejich postů a jede se dál.
 
 Okno jako vrata měla vláda i někteří zákonodárci z ČSSD, když s jásotem v obou komorách parlamentu protlačili přímou volbu prezidenta. Ihned po oslavných fanfárách se vyrojila upozornění na mnohé nedostatky a nedodělky. Tedy objevila se ve sdělovacích prostředcích, které do té doby tvrdě útočily na poslance a senátory, aby rychle vyhověli vůli lidu. KSČM na řadu z těchto otazníků upozorňovala předem. Kdo by nás ale s plnou vážností poslouchal, když na obzoru jsou pro některé noviny, rádia a televizi slušné výdělky z další předvolební kampaně? Když byla ruka v rukávě, tak se připustilo, že mnoho věcí je nedořešených a na připravený prováděcí zákon je třeba se podívat s lupou v ruce, aby nakonec z tolik oslavované přímé volby prezidenta nebyla fraška.

 Vládních zkouškových oken stále přibývá. Snad každý by jich dokázal vyjmenovat hned několik desítek. Jde ale o to, aby až občané zase půjdou k volebním urnám, sami takové »okénko« nepřipustili a vzpomněli si, kolik jich zažili od současné vládní koalice.

 Josef ŠENFELD, poslanec PČR za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama