Ing. Karel Janko

mpř ČSNS
  • ČSNS 2005
  • Podolanka
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.12.2013 18:19:09

Volební systém

Volební systém

Nestabilní politická situace

Volební systém

Na začátku prosince t.r. proběhla v televizi diskuze o tom, jaký volební systém nastolit, aby se předešlo patovým povolebním situacím. Dovolím si tvrdit, že  současné parlamentní volební výsledky nepřinesly tomto směru žádné uspokojivé řešení. Řada politiků se proto přiklání k většinovému volebnímu systému. Jsem proti.

Většinový systém nejlépe vyhovuje všem těm, kteří tahají s povzdálí za  mocenské nitky- kmotrům, monopolům, členům neveřejných institucí a pod. Zkorumpují se dvě nejsilnější strany a pak  (v případě jejich očekávaného neúspěchu) se jen přehodí výhybka. A život běží dál ve stejných kolejích jen pod jinou fasádou.  Tak je řízen s malými obměnami celý západní svět. 

A proč je neúspěšný i poměrný systém? Především proto,  že je narušený volebním zákonem v podobě  5% klauzule pro vstup do PS, legalizovaným úplatkem parlamentních  stran a nakonec i poslanců, povolebními licitacemi o koalici, zájmy kmotrů  apod. Tak jako celá naše legislativa, je i tato oblast v patologickém stavu.

Proč nezvolit všechny kandidáty  stran, které dostanou  0,5  případně 1% hlasů.  Je to jeden až dva poslanci pro nejmenší strany.  A vyplácet jim jen příspěvek za hlas a nic více. O navržených zákonech pak  hlasovat bez předem daných politických bloků a dle svědomí jednotlivých poslanců. Vždyť  to slibovali.   Budete se mnou jistě souhlasit, že by se asi špatně dělaly stranické  kuchhandle. Co vy na to?  

7.12.2013

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama