ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.06.2014 9:38:13 - Miloš Krab

vnitrostranické referendum

Moc to nechápu, můžete být víc konkrétní? ,, Výkonný výbor schválil podle informací z jednání i další dvě otázky navržené užším stranickým vedením o kumulaci funkcí a o podílu žen a mužů na kandidátkách.“ Co si máme představit pod kumulací funkcí (kdo může kdo ne, jak to chcete zařídit, aby se nestalo to, co nyní s hejtmany..) a co ten podíl? To už tu bylo a jak to dopadlo. Ve vládě máte jen jednu ženu a toho jen proto, že muž, který byl osloven první, odmítl. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.06.2014 9:07:48 - Ing. Ladislav Šincl
Od vnitrostranického korespondenčního referenda si ČSSD slibuje, samozřejmě kromě odpovědi členů na tři položené otázky ohledně vnitřního fungování strany (rozhodování všech členů o podobě kandidátek, zastoupení žen a omezení kumulace placených funkcí), také oživení stranického života. Sociální demokracie chce v této souvislosti především zlepšovat využití vlastního odborného zázemí i komunikaci s širokou veřejností. Dlouhodobým cílem je získat pro sociální demokracii nové členy a sympatizanty.

Toto reeferendum  má proběhnout korespondenční metodou. Ta se ukázala z hlediska logistické a ekonomické náročnosti jako nejefektivnější. Pro inspiraci přitom ĆSSD nemusela chodit daleko, neboť korespondenční referendum již dříve vyzkoušela německá SPD, když jako celek schvalovala koaliční smlouvu. Účast 77,86 % jasně ukázala zájem německých sociálních demokratů o demokratické rozhodovací principy.

Kumulací funkcí je chápána situace, kdy jeden člen vykonává dvě nebo více exponovaných tzv. uvolněných funkcí současně (např. poslanec a hejtman, poslanec a primátor atd.), které jsou placeny z veřejných prostředků.  Jsem přesvědčen, že nikdo není schopen vykonávat tyto vysoce exponované funkce současně zcela na 100% neboli jedním zadkem se na dvou a více židlích sedět nedá bez dopadu na kvalitu vykonávané funkce.

Nicméně nejsem členem ani jednoho z tzv vyšších orgánů ČSSD  - např. ústředního výkonného výboru, který navrhl vyhlásit toto vnitrostranické korespondenční referendum a tak pravděpodobně nejsem ani pravděpodobně úplně ta pravá osoba komentovat daný návrh.