Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2013 10:10:18

Boj o miliardy z evropských fondů pro ČR

Boj o miliardy z evropských fondů pro ČR

Česká republika v současné době svádí "skrytý" boj o několik desítek miliard korun z evropských dotací.

Přesná čísla sice nejsou k dispozici, ale pokud se nezmění legislativa k jejich čerpání, přijde v příštím roce Česko o částky v řádu deseti až dvaceti miliard korun. Důvodem je pomalé čerpání evropských fondů způsobené hlavně složitým implementačním systémem.

To, co Česko potřebuje, je více času. V Evropském parlamentu se nyní Výbor pro regionální rozvoj zabývá nařízením, které by takovou úpravu poskytující větší časový prostor pro financování projektů umožnilo. Právě k tomuto nařízení se mi podařilo získat zpravodajství. Zatímco Komise navrhující legislativu požaduje výjimku pouze pro Slovensko a Rumunsko, předložil jsem na stůl systémové řešení prodloužit čerpání evropských peněz o jeden rok pro všechny členské státy. V reálu to znamená příležitost, že by dopad současné legislativy nemusel být na Českou republiku tak drastický.
 
Nic však není vyhráno a velice záleží na tom, jak budou jednání po prázdninách probíhat. V Parlamentu proti sobě tentokrát nebudou stát jednotlivé politické skupiny, ale spíše zástupci jednotlivých členských zemí - těch, které by byly pro změnu (vesměs země, které s čerpáním mají větší potíže), a těch, které jsou proti. Přestože změna nařízení nemá dopad na celkové alokace z unijního rozpočtu a rozpočet pro dané roky nezvyšuje, ve skutečnosti má dopad na peněženky jednotlivých zemí EU. Peníze, o které členský stát přijde tím, že je nestihne vyčerpat, se totiž daný rok vrací do rozpočtu platících zemí.
 
Pokud se podaří věc pozitivně obhájit na půdě Evropského parlamentu, budou následovat debaty s politiky a úředníky členských zemí v Radě EU a s Evropskou komisí. Čeká nás tedy ještě několik měsíců, než se rozhodne. Pokud uspějeme, podaří se zachránit peníze, které obcím, městům, krajům i státu tak zoufale chybí na investice do infrastruktury a do obnovy. Klíčovým předpokladem nicméně je, že ministerstva a ostatní implementační orgány začnou neprodleně vypisovat výzvy a zazávazkují zbytek dosud nevyužitých peněz.

Ing. Oldřich Vlasák
 místopředseda EP
 zastupitel statutárního města
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama