Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2015 21:40:00

Odstranit stavbu a trestat?

Odstranit stavbu a trestat?

Hradec Králové čelí velkému dilematu. Neposlušný investor staví bez povolení a úředníci si s tím neví rady. Zmařit investici, která do dnešního dne přesáhla 250 milionů, nebo posvětit obcházení stavebního povolení?

Společnost CTP Invest u výpadové silnice na Ostravu začala loni s výstavbou rosáhlého objektu obchodního parku celkem za 410 milionů korun. Což by byla pozitivní zpráva, kdyby investor měl na stavbu patřičná povolení. Vedení radnice v čele s primátorem Finkem trvá na odstranění černé stavby na náklady investora.

Toto řešení je obecně v České republice velmi zřídka uplatňováno a mělo by být až tím posledním řešením. Situace na okraji Hradce na obou miskách vah nese pádné argumety pro i proti odstranění stavby.

Pro exemplární potrestání investora mluví fakt, že společnost takto mohla postupovat záměrně, aby zrychlila udělení stavebního povolení. Udělení dodatečného stavebního povolení je v České republice poměrně častým jevem. Tím, že stavba neprojde územním a poté stavebním řízením se šetří drahocený čas.

Druhá strana mince je taková, že Hradec Králové zoufale potřebuje nová pracovní místa. Areál je na okraji městra a nebude vytvářet hluk ani emise. Pokud investor nepostaví v Hradci, postaví jinde. Nezdařená investice se v případě odstranění stavby vyšplhá velmi pravděpodobně až k výši 300 milionů korun. Hradec Králové nemá pověst přívětivého místa pro investory, tento trest by reputaci rozhodně nevylepšil.

Důležité při rozhodování je, že stavba má uzemni rozhodnuti, které je v souladu s územním plánem. Společnost ale pozměnila dispozici budovy a ta narušuje zamýšlený koridor pro připojení na plánovanou Severní tangentu. Bude nezbytně nutné budovu zkrátit. Řešením je dodatečné stavební povolení za předpokladu splnění všech daných podmínek a dodání veškerých potřebných podkladů stavebnímu úřadu. Finanční sankce ale nesmí být tak malá, aby se na příště nevyplatilo nečekat na stavební povolení.

Ing. Oldřich Vlasák
místopředseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
poslanec EP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama