Ing. Petr Beitl

  • ODS
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2020 11:10:55

Beitl: Zamyšlení nad vládní pomocí aneb Bláznův mlýn vede k infarktu

Beitl: Zamyšlení nad vládní pomocí aneb Bláznův mlýn vede k infarktu

Téma placení daní je oblíbené i v našich klasických pohádkách. Známe daně zaplacené letos i napřesrok, daň z komínů, z hlíny a ze vzduchu, ale daň z ničeho zatím nevymyslela ani ta nejbujnější fantazie lidových vypravěčů. Až do teď.

Naši podnikatelé skutečně mají platit odvody z částek, které nevydělali. Včera měla vláda šanci s tím něco udělat. Bohužel zůstalo opět jenom u proklamací.

O vládní pomoci firmám postiženým koronakrizí toho bylo hodně řečeno i napsáno. To, že realita je jinde, ukazují objemy skutečně vyplacených peněz proti rozsahu ztrát, které ekonomika zatím utrpěla.

Jak tedy skutečná podpora například v programu Antivirus funguje? Vláda nejprve nařízením zakáže podnikatelům jejich činnost, tedy zastaví jim jakékoli tržby, potom jim nabídne pomoc. Přispěje na výplatu mezd. Má to ovšem hned několik háčků.

Antivirus vás (ne)zachrání

Abyste na pomoc dosáhli, musíte mzdy nejprve vyplatit, odvést státu všechny povinné odvody, a až potom si požádat o podporu. Jistě uznáte, že když podnikatel peníze nezíská, těžko je může vyplácet. Ale když se přes tuto okolnost dobře fungující firmy dostanou, zjistí, že příspěvek není avizovaných osmdesát procent, ale pohybuje se někde kolem 65 procent mzdových nákladů. To je dáno tím, že hranice státního příspěvku je nastavena velmi nízko, někde na úrovni 39 tisíc korun superhrubé mzdy.

Podnikatelé tedy mají povinnost z ničeho doplnit nějakých 35 procent vyplácených mezd. Když si vezmeme modelový příklad firmy se mzdovými náklady kolem milionu korun (to je do dvaceti zaměstnanců), představuje částka, kterou musí firma vyčarovat za období krize, právě také milion korun.  Milion korun, který stojí mezi existencí firmy a bankrotem.

Vláda vám (ne)pomůže, stát se vám (vy)směje

A přichází další nabídka vládní pomoci. Odložit povinnost odvodů za sociální pojištění. Ovšem, pozor, za výhodný úrok! Tedy půjčit si od vlády peníze na úhradu škod způsobených vládním nařízením a ještě za to zaplatit!

Tento postup, tak jak je navrhován, považuji za absolutně nedostatečný a úročení odkladu odvodů za absolutně nemravné. Mluvit o výhodném úroku a vydávat jej za pomoc, je výsměchem těm, kteří jsou krizí skutečně postiženi.

V naší zemi je jedno z nevyšších zdanění práce v rámci Evropy, je to více jak polovina mzdových nákladů. Pokládám za správné, aby stát alespoň v této těžké době ulevil zaměstnavatelům z tohoto břemena a výrazně snížil povinné odvody. Taková pomoc podnikatelům je tím nejjednodušším a nejrychlejším způsobem.

Co to je bláznův mlýn?

Považuji za férové, aby se platby sociálních odvodů dočasně snížily tak, je to uvádí pozměňovací návrh z dílny ODS. To znamená snížit je v rozsahu 80-20 procent podle rozsahu postižení krizí v jednotlivých měsících. Stát se musí postavit na stranu podnikatelů a pomoci jim nejen přežít tu nejtěžší dobu uzavření firem, ale také je podržet při rozjezdu, který rozhodně nebude jednoduchý.

Bohužel sněmovna včera tento princip neschválila a podpořila vládou navržené snížení nemravných sankčních úroků z odložených plateb. Jistou nadějí pro podnikatele je prohlášení ministryně Maláčové, že se o snížení jedná. Pokud se podíváme do nedávné historie ekonomických opatření vlády v rámci koronavirové krize, dá se očekávat, že se brzo objeví vládní návrh opisující to, co včera sněmovna zamítla. A tento návrh bude s velkou slávou odprezentován médiím.

Takovému procesu se říká „bláznův mlýn“, kdy během projednávání nejprve semelete rozumné návrhy, aby z mlýna vypadlo něco na oko jiného, co se vám hodí. Ten, kdo na tyhle hry doplácí, jsou všichni občané České republiky a nejvíce postižení podnikatelé.

Denně dostáváme informace o tom, kolik máme obětí koronaviru. Nikdy se ale neříká, že denně umírá v České republice průměrně 140 lidí na nemoci oběhové soustavy. Žádám tímto vládu, aby přestala hnát naše podnikatele k infarktům a poskytla jim spravedlivou pomoc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama