Ing. Tomáš Jirsa, MBA

  • Český Krumlov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2010 13:57:52

Kde začaly problémy se zvýšením cen elektřiny?

Kde začaly problémy se zvýšením cen elektřiny?

ODS byla jediná strana, která byla ve sněmovně kompletně proti podpoře fotovoltaiky.

Je nepochopením politické zodpovědnosti, když se dnes podnikatelé a občané rozčilují na Nečasovu vládu, že hrozí zvýšení cen proudu díky podpoře fotovoltaiky. Kteří politici jsou za tuto finanční katastrofu opravdu zodpovědní? Podíváme-li se na hlasování o tomto zákonu v Poslanecké sněmovně (180/2005), zákon prohlasovala koalice ČSSD, US-DEU, KDU-ČSL s pomocí KSČM. ODS byla kompletně proti. Ze stenozáznamu z jednání Poslanecké sněmovny z roku 2005 si však můžeme přečíst, že již tehdy zazněla varování před dnešními problémy. Poslanec Martin Říman: "Náklady na provoz toho, co nazýváme obnovitelné zdroje a výroba energie z obnovitelných zdrojů, budou nás všechny stát ročně 8miliard korun.

To je závěr Energetického regulačního úřadu. Myslím si, že ani my, ani vy, nikdo nemá důvod těmto závěrům nevěřit. 8 miliard korun - nikoliv jednorázová platba, ale 8 miliard korun ročně. To znamená, že každý občan České republiky zaplatí za elektrickou energii ročně o 800... Jen proto, že si někdo vymyslel velmi dobrý obchod, jak dostat peníze daňových poplatníků. Za 15 let, pokdy má tento zákon platit, je to miliard 120." A poslanec Oldřich Vojíř vybízel k odmítnutí tohoto zákona: "Já jsem, dámy a pánové, přesvědčen o tom, že nemusíme podléhat každé direktivě, kterou Evropa přijala... Byl bych pro, abychom tento zákon odmítli, případně v měkčí variantě vrátili k přepracování, a aby ten zákon pouze řešil malé decentralizované zdroje výroby elektřiny... a abychom vyvolali jednání v rámci Evropské unie o tom, že tato norma není normou ekonomickou. Tato norma naopak deformuje ekonomiku a deformuje volný trh s elektrickou energií."

V Senátu, kde v tu dobu vládní koalice neměla většinu, nás ekologický expert Bedřich Moldan přesvědčoval, abychom pro zákon hlasovali: "Myslím si, že je to signál, který je velmi důležitý. A proto jsem já osobně přesvědčen, že bychom tento zákon měli schválit." Podařilo se mu přemluvit senátory napříč politickým spektrem, aby zákon schválili. Již tehdy ale například senátor Kubera argumentoval, že "je to velký byznys. Svým dětem a vnukům zajišťujeme, že budou platit o 1 000 až 3 000 více za elektřinu. Je to typický příběh, kdy je zaobaleno do ekologických zájmů něco úplně jiného. Ptám se, proč tady chceme dát jistým investorům jistotu a proč jiným investorům tuto jistotu danou zákonem dát nechceme?" Následujících pět let ukázalo, že zelená lobby si prosadila v Česku bezkonkurenčně nejvýhodnější zákon na světě, který z nás udělal solární supervelmoc. Na počátku roku 2010 konečně došlo k částečné nápravě, i když náklady na nemravnou podporu jsou již tady.

A jak se na tuto finanční katastrofu dívá zelená lobby? Připouští si nějakou chybu? Za všechny to při projednávání novely zákona v Senátu prohlásil dnešní ekologický expert TOP 09 Bedřich Moldan: "Myslím si, že to je příklad normálního vývoje, který by takto měl postupovat. Docela dobře nechápu tu spoustu emocí, která provází tento zcela normální postup... Jde o reálnou a zcela ekonomicky podloženou postupnou transformaci ekonomiky tak, aby co možná nejlépe využívala veškerých přírodních služeb a neničila základnu ekosystému v globálním měřítku." A to již bylo známo, že v roce 2011 bude každá rodina platit jako podporu obnovitelným zdrojům 1 275 korun a každý průmyslový podnik se spotřebou 30 GWh 15 milionů korun ročně navíc.

Problematika fotovoltaických elektráren je pouze dalším střípkem v mozaice, v níž hlasatelé zelené energie či boje proti globálnímu oteplování podléhají svodům byznysu a pod praporem ušlechtilých cílů a záchrany planety křiví svobodný trh, přičemž se jejich teorie mnohdy ukazují jako naprosto mylné.

Ing. Tomáš Jirsa, senátor PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama