Ing. Veronika Vrecionová

  • ODS
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.06.2016 17:34:49 - fair139

výdělek

Jak můžete paní senátorko vykládat takové polopravdy a zavádějící informace neskuli lži. řekněte nám o kolik se zvýšil v posledních letech prodej vína a o kolik stouply výdělky vinařů? O jaké plochy se navýšilo pěstování vína i přes svého času určitou regulaci ze strany EU. Ze strany ODS stále stejná písnička, sníží se prodej, zdraží se víno, jako to bylo s lékárnami když se odebraly platby za výdej léků, stejně si to nakonec lékárníci vymohli. To bylo strašení o kolik se zmenší počet lékáren a výsledek? Samozřejmě je jich ještě víc. A co EET, opět stejná píseň většina OSVČ jsou poctivci. Nejlépe by vyzněl návrh nechat platit daně lidi podle vlastního uvážení, ještě se zvýší jejich. Také je výborné použít vždy mantru že těmito a podobnými návrhy dojde ke zvýšení nezaměstnanosti. Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo takové ohlupování lidí. Přijeďte do našeho 5000tisícového městečka a obejdeme obchody a uvidíte kolik dostanete účtenek. To nemluvím např. o kadeřnicích nebo řemeslnících.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.07.2016 10:02:52 - Ing. Veronika Vrecionová
Upřímně řečeno, z textu absolutně nevyplývá, v čem spočívají ony „polopravdy, ne-li lži“. Statistická data vypovídají o tom, že spotřeba (tedy prodeje) vína se v posledních letech snižují, mezi lety 2011 až 2013 došlo v ČR dokonce k poklesu prodejů vína v maloobchodu o 20 procent. Pokud se týká plochy vinic, pak jejich plocha činila loni (poslední statistický údaj) 17 673 hektarů, letos by mohla vzrůst maximálně o 178 hektarů, což je maximum (jedno procenta z ploch), které povoluje navíc vysadit legislativa EU. Skutečností ale je, že vinaři požádali o rozšiřování ploch vinohradů v ČR o necelých 169 hektarů, takže nevyčerpali ani povolenou kvótu. Co přitom není veřejně známo, je skutečnost, že původně žádali naši vinaři o rozšíření ploch vinic jen o několik desítek hektarů, zmiňovaných 169 hektarů nových vinic je výsledkem apelu MZE a také výsledkem až dodatečného (druhého) kola žádostí o rozšíření vinic.

A co z toho vyplývá? Vyplývá z toho, že trh s vínem v ČR stagnuje, až mírně klesá, a tedy že se konkurence na trhu s vínem zvyšuje. Za těchto okolností je zřejmé, že část výrobců i prodejců vína bude muset tuzemský trh opustit, a administrativním politickým opatřením k tomu, jak toho selektivně dosáhnout, je právě překládaná novela vinařského zákona, která reguluje jen výrobce a prodejce sudových vín (ne tedy lahvových) a která díky zvýšené administrativě nahrává logicky větším firmám, které mají na příslušnou byrokracii speciální zaměstnance, zatímco malý vinař nebo prodejce musí dělat všechny papíry sám.

Možná, že je pro některé občany přínosem, že na trhu bude méně vín od méně firem – mým přáním ale je, aby bylo na trhu co nejvíce vín od co nejvíce (i malých) firem a spotřebitel měl více na výběr – a proto jsem kategoricky proti předložené verzi novely vinařského zákona.