JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2012 20:12:00

Stavební zákon - zachováme kompetence obcí

Stavební zákon - zachováme kompetence obcí

Poslanecká sněmovna projednává vládní návrh změn ve stavebním zákoně. Návrh je bezesporu krokem vpřed.

Reguluje se postavení autorizovaných inspektorů, přináší zjednodušení v administrativních procedurách, ale obsahuje rovněž i diskutované oslabení kompetencí stavebních úřadů (obecných) jejich převedením na obecní úřady obcí s rozšířenou působností. Právě uvažované opatření přenosu kompetencí u významné části staveb, např. veřejné technické infrastruktury, stavby v působnosti speciálních stavebních úřadů a soubory staveb, jejichž součástí je jedna či více staveb v působnosti speciálních stavebních úřadů, vyvolalo poměrně značné pozdvižení u představitelů samospráv. Ti se pochopitelně postavili proti tomuto zásadnímu záměru, který v mnoha stavebních a souvisejících řízeních fakticky odstavil běžné stavební úřady do pozice pouze "připomínkového místa", jehož stanovisko není závazné. Obce by se pak proti rozhodnutím stavebních úřadů obcí s rozšířenou působností mohly v konečném důsledku pouze bránit žalobou u soudu.

Garančním výborem pro projednání stavebního zákona byl určen rozhodnutím pléna Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj PS PČR. Právě na jeho půdě došlo k několika jednáním mezi zástupci koalice, ministerstva, Spolkem pro obnovu venkova a Sdružením místních samospráv. Těsně před klíčovým hlasováním o tomto vládním návrhu na půdě výboru došlo k dohodě, podle které ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský vzal v této části návrh ministerstva na oslabení kompetencí obcí s obecným stavebním úřadem zpět.

"Musím ocenit, že ministr odpovědně posoudil argumenty samospráv. Jeho vstřícný postoj by mohl být příkladem. Nešlo o úlitbu, ale o realistické zhodnocení váhy argumentů pro zachování stávajícího stavu," uvedl k jednání předseda výboru Stanislav Polčák, místopředseda hnutí Starostové a nezávislí. Podle něj rovněž SPOV a SMS ČR ustoupilo z některých dalších dílčích požadavků, jejichž prosazení nebylo shledáno za natolik zásadní. Výsledná podoba stavebního zákona proto byla schválena ve výboru napříč politickým spektrem. Předloha nyní míří do 2. a 3. čtení, kde se již ovšem neočekávají zásadní změny dojednaného textu novely.

"Poslanci klubu TOP 09 a Starostové se zavázali, že budou takoví hlídací psi neodůvodněných zásahů v neprospěch samospráv, v neprospěch prosazování principů decentralizace. Jsem rád, že v řadě případů se nám daří původní návrhy měnit v širším zájmu všech obcí a měst," podotkl k tomu Petr Gazdík, předseda klubu TOP 09 a Starostové. I podle něj však někdy může být určitý zásah do stávajícího postavení samospráv možný. "Jde vždy o posouzení odůvodněnosti každé takové změny. Nejen u stavebního zákona, ale i například u připravovaných zásazích do regionálního školství byly takové argumenty nedostatečné," uzavřel Gazdík.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama