ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2015 14:07:45

Kraj buduje v chebské nemocnici kryt pro lineární urychlovač

Kraj buduje v chebské nemocnici kryt pro lineární urychlovač

Pacienti s onkologickým onemocněním se v budoucnu dočkají přímo v regionu kvalitnější péče. Karlovarský kraj úspěšně pokračuje ve stavbě krytu pro lineární urychlovač Nemocnice Cheb. Špičkový moderní přístroj bude lidem sloužit od příštího roku.

 

Stavba krytu začala v prosinci minulého roku. Onkologické oddělení chebské nemocnice je jediné v kraji a vzhledem ke končící životnosti stávajícího přístroje mu hrozilo uzavření. "Nový přístroj za téměř 81 milionů korun bude podstatně šetrnější k lidskému organizmu, s menší, přesně zacílenou dávkou záření," uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik během kontrolního dne stavby.

Celkové náklady projektu se pohybují okolo 29 milionů korun. Stavbu realizuje firma Metrostav. "V současné době je proinvestováno zhruba 49 procent z celkové částky. Dokončena byla hrubá stavba objektu a nyní přichází na řadu instalace rozvodů vody, topení nebo vzduchotechniky," dodal Jakub Pánik.  Stavba krytu by pak měla být hotova do konce července. Na investicích v nemocnici se podílí i město Cheb. "Zastupitelstvo města schválilo, že budeme přispívat na jednotlivé akce až do celkové výše 40 milionů korun," vysvětlil starosta města Petr Navrátil.

 Lineární urychlovač Elekta Synergy XVI se řadí mezi zařízení nejnovější generace. "Po dokončení všech zkoušek počítáme, že ještě v tomto roce bude plně funkční přístroj v ostrém provozu," upřesnil generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März s tím, že by se oddělení radioterapie a klinické onkologie v budoucnu chtělo stát přidruženým pracovištěm Komplexního onkologického centra v Plzni.

 Kraj plánuje ještě v tomto roce také opravu fasády pavilonu C, kde onkologické oddělení chebské nemocnice sídlí. Náklady na opravy a zateplení by měly dosáhnout 3 milionů korun. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama