ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2015 13:23:52

Na trať vedoucí z Aše do Selbu se včera vrátily vlaky

Na trať vedoucí z Aše do Selbu se včera vrátily vlaky

Mezi Aší a německým městem Selb začala po téměř sedmdesáti letech sloužit osobní železniční doprava. Do speciálně vypraveného vlaku včera kromě ministra dopravy Dana Ťoka usedl i hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Krátce po jedné hodině odpoledne včera poprvé po letech vyjel osobní vlak z Aše do Selbu. „Otevření osobní železniční dopravy spojující město Aš s bavorskými městy Selb, Rehau a Hof vnímáme jako pád posledních zbytků železné opony na Ašssku,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje a starosta města Aš Dalibor Blažek.

Sedmikilometrový úsek, který bylo potřeba obnovit, vede z větší části na německém území. Českou stranu vyšly stavební úpravy na 75 milionů korun, přičemž německou stranu pak na zhruba 375 milionů korun. Podle slov ředitele Regionálního obchodního centra Českých drah v Karlových Varech Vladimíra Omelky muselo dojít například k vybudování mostů přes silniční obchvat Erkerseuthu a Wildenau nebo k úpravě nástupiště v Selbu -­ Plößbergu.

Slavnostní jízda byla zakončena příjezdem do Hofu, kde se v Královském sále hlavního nádraží konalo společenské setkání všech zúčastněných stran. „Jsem rád, že především zásluhou měst došlo k odstranění posledních pomyslných bariér na česko - německém pomezí. Dobré sousedské vztahy pomáhá udržovat dobré spojení,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Z Aše do Selbu začne jezdit od neděle devět párů vlaků denně. Vlaky bude, stejně jako většinu regionálních spojů, dotovat v rámci základní dopravní obslužnosti Karlovarský kraj. Náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik v této souvislosti dodal, že provozní dotace na tuto trať bude zhruba dva miliony korun ročně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama