ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2015 13:52:18

Pacientům chebské onkologie pomůže nový moderní přístroj

Pacientům chebské onkologie pomůže nový moderní přístroj

Nemocnice Cheb už brzy nabídne onkologicky nemocným pacientům moderní lineární urychlovač. Přístroj, který pořídil kraj ve spolupráci s Karlovarskou krajskou nemocnicí, umožní podstatně šetrnější léčbu.

Zářič přišel na 98 milionů korun, z toho 85 procent činila dotace z EU.

​„Vybavení nemocnic kvalitní technikou je dlouhodobě jednou z priorit Karlovarského kraje. Daří se nám čerpat dotace z Evropské unie a tuto prioritu naplňovat. Chebské oddělení radioterapie a klinické onkologie jako jediné v kraji nabízí lůžkovou péči onkologickým pacientům, kteří díky dalšímu zvyšování kvality nebudou muset vyhledávat služby jiných zdravotnických zařízení mimo region,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Přístup ministerstva zdravotnictví i zdravotní pojišťovny ocenil náměstek hejtmana Jakub Pánik. "Zvyšovat úroveň vybavení pro onkologické pacienty z celého regionu v chebské nemocnici se nám podařilo na základě vstřícnosti ministerstva zdravotnictví a garance Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, že bude financovat onkologickou péči v Chebu i po roce 2015," připomněl.

Podle slov generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice Josefa Märze patří  instalovaný lineární urychlovač k nejmodernějším zařízením v České republice a jeho hlavní předností je především vysoká přesnost. "Díky ní bude možné lépe zacílit léčbu nádorových onemocnění, a ta bude pro pacienta šetrnější i účinnější," upřesnil Josef März.

Pro lineární urychlovač musela být vybudována samostatná přístavba umístěná u pavilonu C. Na tento projekt s náklady ve výši okolo 37 milionů korun kraj získal rovněž dotaci z ROP Severozápad. „Do Karlovarské krajské nemocnice šlo v posledních čtyřech letech téměř 1,2 miliardy korun na stavební akce či nové přístroje. Z toho 750 milionů se kraji podařilo získat z EU, dalších asi 270 milionů hradil z krajského rozpočtu. Ročně navíc kraj vkládá okolo 50 milionů korun do obnovy sokolovské nemocnice," vyčíslil hejtman Martin Havel. Lineární urychlovač nyní projde potřebnými testy a na konci letošního roku začne sloužit pacientům. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama