Jaroslav Kubera

Zemřel dne 20.1.2020 ve věku 72 let
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2017 0:30:00

Desetinná čárka je tu státním tajemstvím, za jehož vyzrazení hrozí trest smrti

Desetinná čárka je tu státním tajemstvím, za jehož vyzrazení hrozí trest smrti

Projev na 5. schůzi Senátu dne 8. března 2017 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon):

Já navážu na pana senátora Vystrčila, který je důkazem toho, jak je důležité genderově vyvážit poměr mužů a žen ve školách. Protože tam samozřejmě převažují ženy. A jak říká jeden můj kamarád, život s učitelkou, tam se zlatá svatba slaví už po 25 letech. A existuje ještě jedno takové pořekadlo – kdo umí, umí, a kdo neumí, učí. To samozřejmě není pravda.

Nicméně já jsem přežil 33 ministrů školství. A ministryň. A s každým z těch ministrů byla spojena školská reforma, protože to bývá tak zvykem, že vždycky když někdo nový nastoupí, tak aby se také zapsal do dějin, tak vymyslí reformu. A avizuje ji tím, že se situace výrazně zjednoduší. A vy to dobře znáte ze všech zákonů, které sem přijdou a jsou avizovány, jako že teď novela stavebního zákona opravdu už ulehčí těm stavebníkům stavbu, než se zjistí, že stavbu sice postaví na ohlášení, ale na plot budou potřebovat stavební povolení např. Takže mě ta matematika tady samozřejmě rezonuje, protože všichni jsme se učili materiálu, já taky tedy, a dokonce jsem ji chvíli studoval. Bylo to velmi zajímavé. Ale v zemi, kde ani vysoký vládní činitel neví, co to je RPSN, a kde desetinná čárka je státním tajemstvím, za jehož vyzrazení hrozí trest smrti... Zkuste poslouchat dnes večer Televizní noviny, Události komentáře, a uvidíte, jak se hází miliony, miliardami, jak se říká, že kdyby měli senátoři menší platy, tak důchodci by měli o 800 Kč vyšší důchod měsíčně, aniž by si kdo uvědomil, že jich je dva miliony tři sta tisíc, tzn. jedna koruna důchodu je dva miliony tři sta tisíc. Senioři občas uvěří té blbosti, že kdyby si někdo ubral, tak oni by měli.

Druhý trik, který s tím souvisí, je, když slyšíte jednotlivé skupiny, jak pláčí v televizi, jak primář pracuje za dvaadvacet tisíc korun, a učitelka za patnáct apod., že má učitelka menší plat, než má dneska prodavačka v Lídlu, jak jsem nedávno slyšel. Akorát trik je v tom, že oni vždycky uvádějí ten první sloupeček oné tabulky, a už neuvádějí to osobní ohodnocení, příplatek za vedení apod. To dělají všechny skupiny. Jediné řešení, jak tomu zabránit, je přejít na roční platy. Jenom roční plat dělený dvanácti ukazuje poměr mezi jednotlivými skupinami ve společnosti. Jestli jsou málo, nebo hodně placené. Každé jiné hodnocení je mimořádně zkreslené.

Zajímavé se, že se tady nikdo nezmínil o rodině v souvislosti s reformou školství. Situace je taková, že mnoho rodičů si zvyklo, že škola je tady proto, aby za ně vychovávala děti. Tady to bylo řečeno – nejlépe už od dvou let. S čímž já hluboce nesouhlasím, protože si myslím, že minimálně do pěti let mají být děti v rodině. Protože tam získávají zásadní návyky pro život. To, že sice budou umět už, jako moje malá pětiletá už chodí na angličtinu, je to výborné, já jí to závidím, ale umí na tabletu. To umí, naštěstí se i dobře vyjadřuje. O českém jazyce tady nepadlo ani slovo. Pan senátor Papoušek správně upozornil na ty hodnoty, ale rodný jazyk je jedna z nich. A všimněte si, že střední rod... Prý se dokonce, paní ministryně, uvažuje, že ho zrušíme, protože ho nikdo nepoužívá. „Letadla přiletěly“, „děvčata odešly“... A už jsme se s tím smířili... Háčky, čárky asi taky zrušíme, protože ony se taky skoro nepoužívají. Protože kdo by se s tím obtěžoval v té esemesce? Ono to tam jde udělat, ale kdo by se o to staral?

Takže já si myslím, že to dopadne jako vždycky, jak říkal Černomyrdin: „Chtěli jsme to udělat co nejlépe, ale dopadlo to jako vždycky.“ Kór v zemi, kde axiom, že jedna plus jedna jsou dvě neplatí, protože v České republice platí, že nula celá dvacet pět rovná se nula. Pokud nevíte, kde to je, tak je to v zákoně o provozu na pozemních komunikacích, protože nula celá dvacet pět promile je nula. Když jsem se pokoušel to nějak opravit, ono to ani nejde, protože tam není ani tabulka, kde by se dala změnit číslovka nula dvacet pět na nula pět, kterou chci v budoucnu prosadit.

Pokud jde o maturitu z matematiky a o maturitu obecně, ona má jednu obrovskou výhodu. V základní škole, já si na to moc dobře vzpomínám, tak mně stačilo, že před hodinou jsem se podíval do sešitu a zase to byla jednička, zase to byla jednička. Dodnes nenávidím své, již zemřelé, rodiče, že mi do osmé třídy slibovali, že když budu mít samé jedničky, že dostanu kolo. Dostal jsem ho až v osmé třídě. A když jsem po gymnáziu nastoupil na Matematicko-fyzikální fakultu, tak jsem se nestačil divit, protože tam nastoupili chlapci ze speciálních škol z Brna, kteří v době, kdy jsme začínali, oni už měli první ročník vysoké školy za sebou.

Víte, za jakého debila tam jste, když ti kluci, kteří dělali to speciální matematické gymnázium, matematicko-fyzikální, tak oni už vlastně 3/4 toho 1. ročníku měli za sebou a my vesničani jsme tam na ně koukali jako jója? Protože my jsme se samozřejmě nic takového na střední škole neučili. Takže já nevím. Mě mnohem víc trápí to, že například ve školce můžeme stanovit úplatu tak, že nesmí být vyšší než jedna polovina neinvestičních nákladů za minulý rok, což je tedy věc, kterou matematicky nepochopíte, proto by asi ta maturita měla být. Že se například v celém areálu školy nesmí kouřit, takže studenti všichni kouří venku před školou a ty vajgly nám házejí na ulici, přestože mají uvnitř obrovské atrium, kde by nikomu nevadili. A ty mateřské školy, které chodí okolo, by je neviděly. A zejm. podpořím ten pozměňovací návrh, který mluví o tom zrušení oné pamlskové vyhlášky, kde soudruzi v NDR udělali zjevně chybu, protože zjistili, že vlastně děti nemohou jíst nic. Já mám vystaráno, protože mně stačí cigareta a presso, ta obsahuje všechny důležité látky pro život, takže nic škodlivého, žádné škodlivé tyčinky nejím. Ale tady vidíte to, jak ta snaha zasahovat do toho života, nenechat lidi normálně žít, ale pořád si myslet, že je tu někdo povolán k tomu, já se opravdu hrozím veganů, z těch se stává velmi silná agresivní skupina, která bude chtít vyhubit všechnu zvěř a drůbež, už se o to pokouší, ta kuřata, jak házejí do těch kontejnerů. A budeme jíst jenom veganskou stravu, protože tím snížíme podíl CO2. A to vypadá jako hloupý vtip, ale ono se to blíží realitě. Jestli někdo máte zkušenost z rodiny, pokud tam máte dceru nebo syna, která se dala na veganskou stravu, tak tito lidé terorizují celou rodinu, protože jediné správné je jíst veganskou stravu. A to maso nám tady netahejte, to nám tady nejezte. A takto to funguje i ve společnosti, že jistá část společnosti, velmi malá, si tady osobuje, a nebudu ji jmenovat, ještě o ní přijde řeč, nám tady píše e-maily, jak máme hlasovat o tomto zákoně, jak máme hlasovat o tomto zákoně, protože oni byli přeci povoláni tím, že oni přeci vědí, jak je všechno správně. A kdo se nepodřídí, na toho si my posvítíme a znemožníme ho před volbami nebo mu uděláme něco jiného.

Takže já si nemyslím, že by ta maturita byla podmínkou toho, ale určitě by naučila. Nebo změnit ten styl v základních školách, aby děti byly nuceny se učit více učiva za delší dobu. To si neumíte představit, když je člověk se učit z hodiny na hodinu a pak ho nechají na pokoji na vysoké škole půl roku a pak má jít na zkoušku. A to už pak ty Fermetraziny a podobné prášky létají, aby vydržel až do noci. A ještě mě poučili ti chytřejší, že prý nejlepší, jak studovat vysokou školu, je udělat zkoušku a rychle to zapomenout, protože když vám to uvázne, tak se vám tam pak nevejde už to další. Zejm. prý to platí, když někdo studuje lékařskou fakultu, kdy musí prostě vypouštět ty jednotlivé obory, aby mohl udělat zkoušku z toho dalšího oboru. A beztak to všechno zapomene a teprve v praxi se to naučí.

Druhá věc je, to říkal můj předchůdce starosta, že vzdělání před blbostí nechrání. Já vždycky dávám jednoduchý příklad konstruktérů formule 1, z nichž velká většina, možná to nevíte, jsou obyčejní vyučení automechanici. A dnes konstruují ty uhlíkové neuvěřitelné stroje, dokonce ty stroje bez volantů, co za chvíli tady budeme mít další směrnici z EU, jak budou pojištěné a co s nimi budeme dělat. Jen proto, že je ten obor baví. To je klíčové. Když něco někoho baví. A to je úkol školy, aby naučila děti, aby je třeba matematika začala bavit. Nejlépe se to samozřejmě naučí praktickou výukou, když se jim řekne, tady to si vypočítáš a ono se ti to k něčemu bude prakticky hodit. Třeba k tomu, že si budeš umět spočítat, že tahle půjčka, co do tebe tlučou v televizi, je nevýhodná. Ta gramotnost matematická, na kterou tady doplácejí tisíce lidí, které mám každý den v kanceláři, protože právě přišel exekutor a bere jim dům, začínali s půjčkou 15 000 korun na ledničku a skončili na ulici, protože si neuměli spočítat. Mimochodem všimněte si, jak v televizi běží tím malým písmenkem ta skutečná RPSN. Ta je tam dole, ale to je tak rychlé, že to nestačíte přečíst. A oni mu tam dokonce líčí, že mu skoro ta banka peníze vrátí. Když mi po telefonu vždycky volají, půjčka bez navýšení, tak říkám: "A nemusím ji vracet, že ne?" A v tu ránu paní zavěsí, protože ten tlak na slabší povahy je prostě neskutečný a nedá se tomu odolat.

Co tedy určitě podpořím, je zrušení pamlskové vyhlášky, protože to považuji za mimořádný zlořád. A přimlouvám se za to, aby rodiny byly více zataženy do toho. Situace se radikálně změnila. Když jsem domů přinesl poznámku, tak mě tatínek zmlátil bez ohledu na to, kdo měl pravdu. Ten vůbec neřešil, jestli mi paní učitelka křivdí, což jsem si myslel já. Dneska, když přinese poznámku, tak tatínek jde s dítětem do školy a nejspíš dá paní učitelce facku.

Druhý problém, který tady zmínil pan senátor Vystrčil, že učitelé dělají všechno možné, jen neučí. Místní akční skupina, místní akční plán, oblastní akční plán, krajský akční plán, celostátní akční plán. Evropské peníze se utratí už jen za ty plány, pak už nezbyde na tu realizaci. A ještě všichni riskují trestní stíhání, protože když musí tu dotaci vracet, tak pak názor policie a ministerstva může být často velmi odlišný. Ministerstvo řekne: "Ano, tady jste nic špatně neudělali." A strážmistr řekne: "Ne, podle našeho jste zneužili pravomoci veřejného činitele," nebo jak se tomu teď říká. Takže kdyby se odbřemenily ty školy, jen kolik podepisuji, paní ministryně, vám, takových těch, že škola má hudební výchovu, tak pokaždé se musí do toho registru napsat čtyři takovéto papíry, já to musím posílat na ministerstvo a mě už z toho bolí klouby, jak to pořád musím podepisovat.

A také podepisuji odměny ředitelkám mateřských a základních škol. A tam kupodivu radní jsou velmi velkorysí. Jsou to částky, za které se opravdu nemusejí stydět. A já jim vždycky jenom říkám: "Ale chlapci, přijde chvíle, kdy paní ministryně přijde na to, že je škoda, aby to platil stát, a řekne, že abychom to sjednotili, tak platy učitelům budou platit obce. Je to nakonec vaše škola, tak si to plaťte. A pak tyhle odměny budete těžko odebírat, protože co jednou lidem dáte, tak už jim nikdy nevezmete, takže trošku vždycky s těmi penězi zacházejte poněkud střízlivě." Takže já na to nemám názor, jestli maturita něco vyřeší nebo nevyřeší, ale určitě mám silný názor na to, že by se měli učitelé odbřemenit od toho, aby mohli opravdu učit, aby jim 90 % nezabíraly neskutečné ankety, kde je odkaz na internet a tam je 50 otázek, ale ne "ano – ne", to ještě vyplňuji levou rukou, ale tam je každá písemně a rozveďte to a ještě řekněte, jaký názor na to máte. A to jenom se tam dostat, protože heslo jsme vám sdělili už loni, které jsem samozřejmě zapomněl za půl hodiny, když jsem si ho někam nenapsal na papírek, podobně jako u občanky, na to si dejte fakt velkého bacha. Když vám dají novou občanku, tak musíte dát 4místné PIN. A ten, když náhodou ztratíte, tak zaplatíte stovku. No, nedělejte si legraci, to legrace není, to je pravda. Jedné rodině se tedy podařilo, že ten PIN nechce, protože v zákoně je napsáno, že když má někdo k tomu notorický odpor, tak to nemusí chtít. Oni jí vyhrožovali, že jim nedají občanku, když si nedají ten PIN. To je 4místné PIN, kterým se budete v budoucnu, až budou ty čipové, přihlašovat do systému.

Mimochodem já mám všechny stroje, paní ministryně, které existují, tablety, mablety a televize s internetem, vnučka už na tom tabletu jede jako fretka, ale já si úplně nemyslím, že by to měl být základ. Je to bezvadné, ta technika, ale oni pak neumí komunikovat. Oni úplně postrádají komunikaci. To jsou ty reformy, a teď mířím i do vlastních řad, musíme udělat všechno elektronicky, ať si lidé všechno vyřídí z domova. A oni pak tu češtinu zapomenou úplně, když si všechno vyřídí z domova. Já říkám: "Ne, musíme ty agendy zrušit, aby to nemuseli dělat ani z domova, ani aby nemuseli chodit na ten úřad." Ale cítíte tady na těch zákonech, co se děje. To je inflace dalších a dalších byrokratických předpisů, které my tady lehce odklepneme. A to je ta nevýhoda nás, kteří děláme v tom komunálu, že ono pozítří nám to přistane na stole a musíme podle toho konat. Za chvíli tady bude řeč o dávkách ve hmotné nouzi, kde tedy úřad práce, my mu do toho nebudeme kecat, ale všechny podklady, umí si někdo představit, kde je vezmeme v 50tisícovém městě, to, když nám psala policie "dejte nám posudek na občana XY". No tam už nejsme, my o nich nic nevíme, ani po pravdě řečeno nechceme vědět. A teď budeme úřadu práce, aby on jim mohl dát nebo nemohl dát dávku, jim budeme muset tyto údaje zjišťovat. Takže já jsem řekl, že nebudu hlasovat pro žádný zákon, který nadále omezuje lidskou svobodu, protože až ji úplně ztratíme, tak se budeme všichni divit. A je to den ze dne horší a horší. Nikdo si to ani neuvědomuje, jak nenápadně nás má ten stát pod kontrolou. A ještě věří tomu, jak je pohodlné tím mobilem zaplatit nákup v sámošce do chvíle, než si stát zjistí, co kupoval.

A pak už to bude mít paní ministryně jednoduché, protože když si dítě na kartu, bude mít povinně kartu, peníze nebudou, když si koupí ve vedlejší sámošce Coca Colu, tak už to nepůjde jako teď, že si ji přinese do školy. Oni ho už budou mít v registru a rodiče dostanou dopis od Ministerstva školství: "Váš chlapec už 3x v tomto měsíci si koupil Coca Colu. Pro vaši rodinu to znamená, protože jste jeho zákonný zástupce, že se vám zvyšuje zdravotní pojištění o 2 %, musíte si ty děti pořádně vychovat." Vypadá to jako velká fantazie a ujišťuji vás, že se to blíží rychlým tempem, ti debilové kdesi v Norsku už si tam nechávají operovat ty čipy, aby vůbec všechno mohli. Kdyby se podařilo panu ministrovi ty náramky, dal nám je všem, tak přestanou krádeže aut, protože všichni budou o všech všechno vědět, nikdo se nikam nepohne a budeme ta lepší společnost, po které všichni toužíme, protože všichni přece víme, že po válce bude líp.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama