ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2011 17:40:00

Je potřeba platy nemocničních lékařů postupně navýšit

Je potřeba platy nemocničních lékařů postupně navýšit

Projev na konferenci Aktuální situace v českém zdravotnictví

Vážený pane předsedo Senátu, paní předsedající, pane ministře, vážené senátorky a senátoři, poslankyně a poslanci, milí hosté,

vážím si pozvání na dnešní debatu a dovolte i mně přispět do diskuse několika postřehy. Nechci pokračovat v předhánění se tabulkami a grafy a dovolte mi poněkud jiný, možná více filozofický a politický pohled na celý problém odchodu lékařů.

Hned v úvodu jasně říkám, že uznávám nedostatečnost finančního ohodnocení českých nemocničních lékařů a lékařek, zejména těch mladých a začínajících, a uznávám nutnost hledání cest pro co nejrychlejší zlepšení finančního ohodnocení jejich práce.

Souhlasím tedy s tím, že je potřeba platy nemocničních lékařů postupně navýšit, ale chci zdůraznit, že cesta ke zlepšení jejich platových poměrů vede jedině prostřednictvím komplexní, razantní a současně sociálně citlivé reformy českého zdravotnictví, nikoli pomocí nátlakových a populistických akcí.

Prosím, abychom si všichni uvědomili, že akcím typu „Děkujeme, odcházíme“, nemůže žádná vláda na světě z principu ustoupit a muselo být proto všem od počátku jasné, že jen stěží může ustoupit vláda tato. V tomto ohledu je postoj vlády a pana ministra Leoše Hegera jediný možný, pochopitelný a jednoznačně obhajitelný.

Ve společnosti stavící na svobodném, odpovědném občanovi nemohou mít hromadně organizované nátlakové aktivity profesních skupin žádného zastání. Je to jen a jedině jednotlivec, kdo nese zodpovědnost za svoji budoucnost, v tomto případě budoucnost profesní.

Mohu nabídnout osobní zkušenost. Sám, ač pocházím z rodiny s generacemi budovanou lékařskou tradicí, sám, ač jsem se už v dětství rozhodl pro povolání lékaře, tak na počátku devadesátých let, ve snaze lépe finančně zaopatřit sebe a rodinu, tedy jen a jedině z finančních důvodů, jsem se svobodně rozhodl povolání lékaře opustit a začal pracovat  zcela odlišném oboru. Bylo to ale mé individuální rozhodnutí, s veškerými klady a zápory, šancemi a riziky pro mne a stejným, individuálním rozhodnutím, se ke svému původnímu povolání možná v budoucnu vrátím. Mé konání však nebylo a ani by nemohlo z principu být motivováno nátlakovou kampaní dirigovanou PR agenturami.

Je potřeba podívat se pravdě do tváře a nazývat věci pravými jmény. Ti lékaři a lékařky, kteří své individuální rozhodnutí, zda pracovat v tom či kterém zdravotnickém zařízení v té či oné zemi, nebo dokonce, zda vůbec takové povolání vykonávat, řeší hromadnou výpovědí a svůj profesní osud dávají do rukou kolektivistické organizaci levicového typu zvané LOK, nevěří sami sobě a svým dovednostem, vzdělání a schopnostem uplatnit se kdykoli a kdekoli.

Postoj každého jednotlivého lékaře a lékařky účastnících se této akce tak pokládám za projev krize osobní odpovědnosti za vlastní život vedoucí k jisté ztrátě části svobod a příležitostí zúčastněných ve prospěch rovnostářského kolektivistického hnutí.

Zatímco odboroví předáci LOK ve spolupráci se socialisty a komunisty dělají svou legitimní práci, to samé už neplatí o vedení České lékařské komory, které už poněkolikáté dostalo lékařskou stavovskou organizaci na scestí. Vždy jsem zdůrazňoval, že ČLK musí být organizací apolitickou, na politických stranách absolutně nezávislou, hájící výhradně zájmy všech svých členů.

Komora se však opět dostala se do pozice, ve které se nikdy ocitnout neměla: stala se nátlakovou organizací současné opozice. Tato politizace se stane pro komoru smrtící. Vedení ČLK by mělo na rovinu konečně říci, jakou organizací vlastně ČLK je. Pokud je organizací stavovskou, musí být zcela nezávislá na přáních a tlaku jednotlivých politických stran. Nebo je organizací polopolitickou. To je možný postoj, ale v takovém případě nemůže existovat povinné členství, protože ne každý člen ČLK souhlasí s konkrétním ideovým směřováním té či oné politické strany. Nebo je ČLK další odborovou organizací, ale pak je nutno férově říci, že bojuje odborářským, aktivistickým způsobem. I to je postoj legitimní, ale opět jen za předpokladu, že se každý lékař bude moci rozhodnout, zda chce či nechce být odborářem.

Já osobně dnes opět vnímám ČLK jako levicově zpolitizovanou instituci aktivistického, odborářského typu. Opakuji, že to je možný postoj a neřekl bych proti tomu jediného slova, kdyby nástrojem boje vedení komory nebyl každý lékař, kterého nutí zákon, aby byl povinně jejím členem. To je situace nepřirozená a dlouhodobě neudržitelná, proto nikoli jen jako politik, ale i sám jako člen České lékařské komory pokládám za povinnost podpořit v budoucnu statut nepovinného členství českých lékařů a lékařek v ČLK.

Myšlenka, že tvůrcem zdravotnické reformy bude lékařská komora, je lichá, i když možná mladým a neklidným Věcem veřejným (nedisponujícím vlastní zdravotnickou koncepcí), se takový přístup asi zamlouvá. Nevládní organizace a korporace nemají totiž přímý mandát od voličů a jejich nadvláda by znamenala popření základních principů parlamentní demokracie. Neznamená to, že se profesní sdružení a odborná veřejnost nemohou do debaty zapojit, ale je potřeba zdůraznit, že vůči občanům nese plnou zodpovědnost ve volbách zvolená politická reprezentace.

Jak jsem řekl v úvodu (a jednohlasně to zaznělo i od všech ostatních řečníků), jedinou cestou pro zlepšení finančního ohodnocení všech pracovníků ve zdravotnictví je komplexní reforma. Buďme však upřímní a fér, sedm měsíců je skoro za námi a reforma na stole stále není. Pane ministře, Vy, prosím, nikam neodcházejte, jen, bude stačit, když na ministerstvu zdravotnictví vzbudíte konečně spícího medvěda a reformu odstartujete. A pokud TOP09 na ministerstvu zdravotnictví tápe, jsou od toho koaliční partneři, aby Vám nabídli pomocnou ruku a pomohli naplnit programové prohlášení naší vlády. ODS je k takové pomoci od začátku připravena svým ideovým i odborným zázemím.
Dámy a pánové, věřím, že zodpovědnost a zdravý rozum nakonec zvítězí.

Děkuji vám za pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama