ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2011 19:06:21

Potřebujeme kvůli legálním lékům z konopí nový zákon?

Potřebujeme kvůli legálním lékům z konopí nový zákon?

NE. Netřeba povolovat povolené.

BYLA BY DOBRÁ ZMĚNA současného stavu, pokud jde o povolení léčby konopím? Vedeme debatu, která je z mého pohledu vyvolána uměle a naprosto zbytečně.

 Každý, kdo se touto problematikou zabývá, ví, že již v současné době existuje celá řada možností, jak zajistit užití konopí pro léčebné účely.

 Pro mne je závazný zákon 378/2007 o léčivech, který zcela jasně říká, co je a co není léčivý přípravek a také jakým způsobem probíhá u nás registrace léčivých přípravků. Z mého pohledu tedy výrobcům v současnosti vůbec nic nebrání, aby vyráběli léčiva s obsahem konopí. Ti lidé, kteří bojují za takzvanou legalizaci užití konopí pro léčivé účely, bojují především za prolomení tradičního, osvědčeného a plně funkčního stavu a já teď mohu jen spekulovat, co je k takovým snahám vede. V podstatě tak říkají, že má vzniknout nová kategorie léčiv, jež nemusí projít standardním schvalovacím řízením, a navíc má obsahovat drogu. To je pro mne nepřijatelné. Zákon 167/98 sbírky o návykových látkách ve své příloze číslo 1 uvádí konopný extrakt a tinkturu a v příloze číslo 3 čisté konopí a pryskyřici z konopí. Látky z přílohy 3 mohou být použity pouze k vědeckým a velmi omezeným terapeutickým účelům s vymezeným povolením k zacházení s nimi. Extrakt a tinkturu lze použít k terapeutickým účelům bez omezení. Pro případnou přípravu je také možné využít institut takzvané výjimky, ministerstvo zdravotnictví podle zákona povoluje pro humánní účely užití látek, jež nejsou uvedeny v seznamu, a příprava takových látek proběhne na základě předpisu s modrým pruhem. Z toho tedy jasně plyne, že už na základě platných předpisů je bez jakýchkoli legislativních změn možné předepisovat konopí k léčebnému použití a není třeba nic měnit.

 MUDr. Boris Šťastný, předseda regionálního sdružení, místopředseda oblastního sdružení a poslanec PČR, zastupitel statutárního města

 Vyšlo v časopise Reflex
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama