MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.04.2014 11:26:52 - cvrček ála

krize ve zdravotnictví

Když sleduji vládu, jak jedná o financovávaní zdravotnictví, mám dost obavy z jeho budoucnosti. Máte stejné obavy? A druhý problém, který se týká zdravotnictví. Velká část lékařů (ne v Praze) je v důchodovém věku a mladí lékaři nejsou, nebo utíkají do zahraničí. Co s tím?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.05.2014 18:39:01 - MUDr. Vít Kaňkovský

Dobrý den,

1/ financování zdravotnictví je problémem na celém světě a ani Česká republika v tom není výjimkou.     Pokud se týká současné situace českého zdravotnictví, tak určité obavy asi sdílíme všichni, ale jsem přesvědčen, že situace není tak alarmující, jak se občas píše. V nejbližší budoucnosti je třeba na politické scéně jasně vydefinovat, kam chceme, aby se české zdravotnictví ubíralo, kolik finančních prostředků jsme ochotni do zdravotnictví vkládat a velmi bedlivě kontrolovat, jak se s vynakládanými prostředky ve zdravotnictví  zachází - všechny tyto body obsahuje koaliční smlouva a nyní je třeba důsledně, krok po kroku tyto body realizovat v praxi. Všichni cítíme, že skokové navýšení finančních prostředků do zdravotnictví není reálné, proto je třeba hledat nové zdroje postupně a zároveň znovu a znovu hledat rezervy ve fungování zdravotní péče.

2/ Úplně bych nesouhlasil s tím, že je většina lékařů v důchodovém věku- toto tvrzení je ale možné určitě vztáhnout na populaci praktických lékařů a to jak pro dospělé, tak zejména pro děti a dorost a v některých regionech i na stomatology. Samozřejmě i v některých dalších odbornostech se věkový průměr zvyšuje, ale není to tak markantní jako u praktiků.
Jednoduchý recept na tuto neblahou situaci není - je třeba upravit podmínky vzdělávání praktických lékařů tak, aby byl pro absolventy atraktivnější a stejně tak je i na představitelích regionů a samospráv obcí, aby hledali motivaci k nástupu mladých lékařů na uvolněná místa praktických lékařů. Na straně MZ pak očekávám kultivaci stávajícího modelu rezidenčních míst a hledání i nových modelů. V novém plánovacím období strukturálních fondů EU je také s podporou vzdělávání praktických lékařů počítáno.