MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2020 7:32:00

Sterilizace roušek probíhá v Nemocnici Na Františku

Sterilizace roušek probíhá v Nemocnici Na Františku

Nedostatek roušek zvedl mimořádnou vlnu solidarity - lidé si je šijí doma a nabízejí je svým spoluobčanům. Roušky je ale potřeba sterilizovat a efektivně distribuovat.

 Hlavní město Praha a Český červený kříž proto otevírají sběrné místo na Mariánském náměstí v Praze 1, kam mohou Pražané ručně vyráběné roušky nosit.

Po sterilizaci je budou dobrovolníci roznášet seniorům, do zdravotnických zařízení, léčeben a dalším potřebným. Akce začíná ve čtvrtek 26. března. „Vážíme si aktivity Pražanů, kteří se snaží pomoct ostatním. Klíčové je však dostat ochranné prostředky bezpečně k lidem, kteří je potřebují. Český červený kříž proto s Prahou roušky sbírá, sterilizuje a proškolení dobrovolníci je distribuují. Sterilizace roušek probíhá v Nemocnici Na Františku,“ uvádí primátor Zdeněk Hřib.

Roušky je možné nosit do stanu Českého červeného kříže na Mariánském náměstí každý den od 9:00 do 18:00 hodin. Přijímají se roušky ze stoprocentní bavlny, ideálně bez gumiček, což však není podmínkou. Následně budou roušky sterilizovány v k tomu určených zařízeních, zabaleny a distribuovány potřebným. V případě dílen či jednotlivců, kteří jsou schopni dodávat roušky pravidelně a ve větším množství, je možné dohodnout s Českým červeným křížem individuální převzetí.

„Jednorázové roušky slouží především zdravotníkům a Integrovanému záchrannému systému. Pro ostatní jsou vhodnější bavlněné roušky, neboť lidé zpravidla nemají možnost po několika hodinách nošení roušku odhodit do infekčního odpadu a nasadit si novou. Mám radost, že můžeme využít nejlepší české vlastnosti a zapojit stovky lidí i organizací, kteří látkové roušky šijí. Češi ukazují, že jsou schopni vlastními silami zvládnout i zcela mimořádné události. Za to všem moc děkuji. Látkové roušky mimochodem dokonale naplňují představu o fungování cirkulární ekonomiky,“ říká náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček.

„Roušky budou směřovat lidem, kteří je potřebují nejvíce – pracovníkům sociálních služeb, seniorům, lidem s postižením, příslušníkům Integrovaného záchranného systému a dalším. Distribuce bude probíhat na vybraných místech v Praze, zároveň je budou roznášet dobrovolníci Českého červeného kříže,“ upřesňuje radní hl. m. Prahy pro sociální oblast Milena Johnová.

Používání roušek efektivně zpomaluje šíření koronaviru a dalších infekcí. Je však potřeba dodržovat základní pravidla - jednorázové roušky se nesmí používat vícekrát a nejpozději po dvou hodinách je třeba je vyměnit. Látkové roušky je po zvlhnutí nutné přeprat ve vodě o teplotě minimálně 60 stupňů, optimálně pak 90 stupňů, a poté přežehlit.

Hlavní město také zřídilo jednotnou webovou stránku, kde mohou lidé najít více informací o onemocnění COVID-19 a různých opatřeních, detaily naleznete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama