Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2010 15:00:00

Armáda, festivaly, auta, elektrárna...

Armáda, festivaly, auta, elektrárna...

Mladá fronta DNES - střední Čechy (střed), autor: Martina Klapalová, 29.4.2010

Letiště Boží Dar. Býval to unikátní vojenský prostor už za Rakouska-Uherska, což po okupaci Československa ocenila i Sovětská armáda. Brzy tam zahraje Metallica, poté tam bude sluneční elektrárna.

MILOVICE O tom, zda na bývalém vojenském letišti Boží Dar poblíž Milovic na Nymbursku vznikne obří sluneční elektrárna, se definitivně rozhodne do čtrnácti dnů.

Středočeští radní budou v pondělí projednávat návrh smlouvy, kterou chtějí uzavřít na dvacet let se sdružením firem nazvaným Rozvoj a revitalizace BVPP Milovice Mladá. Pokud ji schválí, což je pravděpodobné, dojde v nejbližších dnech k podpisu smlouvy. Sdružení vyhrálo výběrové řízení na dvacetiletý pronájem pozemků a na 150 hektarech chce vybudovat sluneční elektrárnu.
„Ze smlouvy by sešlo jen v tom případě, že by se jedna nebo druhá strana na poslední chvíli rozhodla od projektu odstoupit. V takovém případě by se muselo výběrové řízení zrušit a zřejmě by se vypsala další soutěž na nové využití prostor," prohlásil náměstek středočeského hejtmana Marcel Chládek.

Bude koncert Metalliky poslední akcí?

Jak to dopadne, na to netrpělivě čekají pořadatelé hojně navštěvovaného hudebního festivalu Votvírák, který se na Božím Daru letos v červnu bude konat již počtvrté.

Ale budoucnost bývalého vojenského letiště zajímá i amatérské a sportovní piloty, kteří si tam pronajímají hangáry, motokrosaře a další vyznavače aktivního trávení volného času.
Ti všichni si zvykli, že prázdná obří betonová plocha čas od času patří pouze jim. A teď se obávají, aby blížící se koncert Metalliky, která tam vystoupí 19. června s velkou show na obřím pódiu před desetitisíci diváků, se nestala jednou z posledních akcí pro veřejnost.

„To bude záležet na nájemci. On je do roka od podpisu smlouvy povinen zahájit sanaci území," podotkl Chládek. Ani po téměř dvaceti letech od odchodu posledního sovětského vojáka z Milovic se nepodařilo odstranit všechny ekologické škody, přestože stát už za to v minulosti jen na Milovicku zaplatil více než 90 milionů korun.

Podle Chládka jde o poslední velké rozvojové území ve Středočeském kraji a možná největší investiční příležitost v Česku. „Je to promarněná příležitost, jak v Milovicích vytvořit pracovní místa, a působí to dojmem, že to bylo šito někomu namíru," prohlásil bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS).

Vojáci byli v Milovicích už za Rakouska-Uherska

V lokalitě Boží Dar bývaly ještě na konci 18. století louky, pole a pastviny. Tehdy existovala dnes už zaniklá ves Mladá. Od roku 1904 území sloužilo jako vojenské cvičiště: nejprve armády rakousko-uherské, později československé, nakonec sovětské.

„I hitlerovským vojskům se tam zalíbilo. Němci území rozšířili a ubytovali tam jednu pěší divizi, což bylo 11 tisíc vojáků," říká místní rodák a badatel v oblasti vojenské historie Aleš Kubeš. Blízkost Prahy a území otevřené ze všech světových stran z Božího Daru udělaly ideální výcvikový prostor.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama