Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2010 9:56:22

Státní maturita končí. Už ji skoro nikdo nechce

Státní maturita končí. Už ji skoro nikdo nechce

Mladá fronta DNES, autor: Radka Wallerová, 13.4.2010

Osud státních maturit, které zatím stály kolem půl miliardy korun a jejich příprava s přestávkami trvá skoro 15 let, je téměř zpečetěn. Je hodně pravděpodobné, že po volbách je poslanci celé zruší.

PRAHA Ačkoli ministerstvo školství hodlá v červnu spustit generálku státních maturit, je pravděpodobné, že po volbách pošlou poslanci celý projekt k vodě.

Jednat se tak už nejspíš bude jen o tom, jakým způsobem se to stane. Už teď je zřejmé, že se od jednotné maturitní zkoušky odklonila většina stran včetně ČSSD a ODS. „Je potřeba, abychom si po volbách ujasnili, zda projekt funguje, o čemž já osobně pochybuji, nebo zda ho nahradíme něčím jiným, případně zda ho úplně zrušíme," nastínil předseda ODS Petr Nečas. On sám i v nedělní debatě v České televizi potvrdil, že je pro zrušení státních maturit. Prosazuje spíše zavedení srovnávacích zkoušek, které by ukázaly, jak na tom středoškoláci jsou.

Státní maturitu nechce ani šéf ČSSD Jiří Paroubek. „Asi v první chvíli by to měl být odklad a pak jejich zrušení. Já se domnívám, že ty státní maturity nejsou dobrou cestou," uvedl Paroubek. Byla to přitom právě jeho strana, která státní maturity roky prosazovala...

Přesto se zatím ministerstvo školství snaží projekt rozběhnout. Tečou do něj tak další peníze ze státního rozpočtu. „Ministryně nemůže postupovat jinak, než jí ukládá zákon," říká za ODS Nečas, který státní maturity dokonce označil za „buzeraci studentů a obtěžování učitelů". Ministryně školství Miroslava Kopicová maturity nadále hájí a slibuje si od nich zlepšení úrovně vzdělanosti. „Jestli politici připraví školství o jednotnou maturitu, bude to neštěstí zejména z hlediska budoucích generací," tvrdí Kopicová. Jenže učitelé kritizují kromě organizace zkoušky i její nízkou úroveň.

Průběh přípravy a cenu státních maturit napadli i zelení a z nově nastupujících stran, které mají šanci ve volbách uspět, rovněž Věci veřejné. Jedinými dvěma stranami, které jim zachovávají přízeň, jsou tak komunisté a TOP 09.

Ředitelé začínají být proti, reklama jim nestačí

Tento týden se budoucnost maturit dostane před senátní petiční výbor - slyšení by se měla zúčastnit jak ministryně školství Miroslava Kopicová, tak šéf Centra pro přípravu maturit Pavel Zelený. Jde mimo jiné o reakci na množství několika tisíc podpisů pod peticemi, které proti maturitě sepsali středoškolští kantoři. Slyšení vyvolal člen výboru Marcel Chládek (ČSSD), který se netají tím, že chce, aby se projekt státních maturit úplně zrušil. Prozatím požaduje prošetření všech finančních toků týkajících se přípravy státní zkoušky. Přestože ministerstvo tvrdí, že vše běží podle plánu, neskončilo zatím výběrové řízení za skoro 60 milionů korun na firmu, která by měla rozvážet zadání maturit. „Výběr firmy by měl skončit do konce dubna," uvedl mluvčí Centra pro přípravu státních maturit Petr Habáň.

Státní maturita ztrácí i podporu Asociace ředitelů gymnázií, kteří přitom dlouho byli pro. „Důvěryhodnost maturitní zkoušky byla silně otřesena a motivace učitelů i vedení škol výrazně klesla po jejím odkladu, nepočítaje zmařený efekt předchozích přípravných kroků," uvedl Jiří Kuhn, šéf asociace. Podle něj začíná být organizace mnohem složitější a časově náročnější, než učitelé a školy vůbec tušili.

Ředitelé rovněž mají ministerstvu za zlé, že nedělá nic pro to, aby rodiče a studenty přesvědčilo o tom, že je státní maturita užitečná. Jedním z mála pokusů je televizní reklama, kterou nedávno vysílala Česká televize. „Tyto minipořady nejsou televizní reklamou, protože stojí díky dohodě mezi televizí a resortem školství mnohem méně než by stál běžný vysílací čas," říká mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová. Za celkem 160 minut zaplatí ministerstvo 1,9 milionu korun.

Kolik už stála maturita

Období Cena (v mil. Kč) 2000 až 2008 230 (většinou šlo o výdaje na zřízení a provoz Centra pro přípravu státní maturity - CERMAT) 2009 112 2010 až 2011 285 (z toho příprava učitelů 95, generálka 140) Očekávané každoroční výdaje přibližně 250 milionů korun (z toho 95 odměny učitelům, 7 vzdělávání učitelů, 72 logistické zajištění) Zdroj: ministerstvo školství Co se zatím dělo Státní maturitu prosadila ČSSD v polovině 90. let, podle nových pravidel se mělo maturovat od roku 2002. Projekt se zastavil a znovu se rozběhl až v roce 2004 s tím, že nově se bude zkoušet od roku 2008. Opět přišel odklad o rok. Počátkem roku 2009 ministr školství Ondřej Liška odvolal ředitele projektu i kvůli nejasnostem při vypisování výběrových řízení. Jeho nástupkyně Miroslava Kopicová však ředitele do funkce vrátila. Mezitím začali proti maturitám protestovat studenti a posléze i učitelé, načež je zavrhla i ČSSD. Loni Sněmovna maturity opět odložila, zatím na příští školní rok.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama