Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.01.2017 15:45:47

Aktuální informace o situaci v KLDR

Aktuální informace o situaci v KLDR

Dne 15. prosince 2016 proběhl v prostorách MěV Brno – Křenová diskuzní čtvrtek na téma „Aktuální informace o situaci v Korejské lidově demokratické republice.“

Foto: Pavel Weber

Mírová situace je pro Severní Koreu značně důležitá, aby mohla svůj potencionál soustředit na ekonomický rozvoj a zlepšení životní úrovně. Korejský poloostrov je jednou z nejcitlivějších a nejnapjatějších oblastí z hlediska míru a bezpečnosti. V této oblasti dochází k manévrům a ohrožování bezpečnosti. To tedy znamená, že ochrana vlastních zájmů a bezpečnosti je právem každého suverénního států.1)

Na diskuzním čtvrtku samozřejmě nechybělo promítání dokumentárních filmů z produkce Mokran video. První snímek ukazoval krásy národní květiny Severní Koreje, která má symbolizovat moudrost, lásku, spravedlnost a mír. Tato květina je vyšlechtěný kultivar begónie, která má v průměru 25 až 30 centimetrů.2)

Mangyongdae je ve své podstatě palácem, který je určený pro vzdělávací aktivity mládeže v Pchjongjangu. Vyučuje se zde hudba, cizí jazyky, počítačové dovednosti a sport. Toto vzdělávací centrum pro mládež má kapacitu určenou pro 5000 dětí. Součástí tohoto komplexu je divadlo s kapacitou 2000 sedadel a ubytování s množstvím 150 pokojů.3)

Korea má vlastní tradici v bojovém umění s názvem taekwondo, které se skládá z korejských slov: tae značící všechny techniky nohou včetně kopů a kwon znamená všechny techniky rukou včetně úderů, bloků či seků a do, které značí cestu bojovníka. V České republice existuje Český svaz Taekwon-Do ITF (ČST), otcem zakladatelem je velmistr Hwang Ho-jong.4)

Do konce roku 1989 bylo zemědělství soběstačné. Po roce 1990 došlo k několika záplavám, což způsobovalo problémy se soběstačností s potravinami. Pokud jde o podmínky pro rozvoj zemědělství, tak Severní Korea má nedostatek orné půdy, kdy se například kukuřice pěstuje až v 1800 metrech. V Deltách řek se pěstují rovněž plodiny, ale v případě nadměrných dešťů dochází v těchto oblastech k menším výnosům.5)

Jedná-li se o ekonomické postavení, tak v Severní Koreji se nevyskytuje nezaměstnanost a bezdomovci. Pokud se jedná o pracovní stránku, tak délka pracovní doby je 8 hodin a ženy s dětmi mají zkrácenou dobu na 6 hodin. V KLDR se z hlediska příjmů vyskytuje také i střední vrstva obyvatelstva. Z toho vyplývá, že zde neexistuje absolutní rovnost a bohatší občané si musejí svoje bohatství poctivě odpracovat.6)

V oblasti zdravotnictví a důchodové politiky stát zajišťuje občanům nejen důchody, ale i bezplatnou zdravotní péči, očkování a prevenci. Nemocnice v Pchjongjangu i přes tvrdé embargo disponuje základní technikou. Nemocniční zařízení vzhledem k těmto podmínkám sice zůstávají skromné, ale fungující a čisté. Do důchodu odcházejí muži v 60 letech a ženy v 55 letech, kde se výše důchodů pohybuje na úrovni 80 procent ze mzdy.7)

V případě historie a politického systému má každý stát možnost mít svoje vlastní zákony, ale západ tyto odlišnosti využívá k politickým účelům. Severní Korea má svoji historii a v zemi existují svobodné volby několika politických subjektů, kde lidé mají možnost volit svoje zástupce. Vládnoucí strana má vedoucí úlohu a úřad prezidenta je dědičný.8)

V Severní Koreji existuje šest politických stran – Čeondoistická strana Ch´ŏngu (Strana mladých přátel nebeské cesty); Jednotná demokratická vlastenecká fronta pro sjednocení země; Korejská strana práce; Sociálně demokratická strana Koreje, ale i například křesťanská strana, atd. V případě ideologie Čučche se jedná myšlenku soběstačnosti, kde hnací silou revoluce jsou lidové masy v budování socialismu. Severní Korea se zcela úplně nevzdala původních myšlenek Marxismu-Leninismu.9)

Hranice jižní a severní Koreje byla v 70. letech 20. století oddělena stavbou zdi, která je vysoká 5 až 6 metrů, široká na spodní části 10 až 12 metrů a dlouhá 240 km. Na její stavbu bylo použito kolem 14 milionů kubíků betonové směsi. KLDR je médiích vytýkána izolovanost od svého jižního souseda, ale iniciátorem stavby oddělující oba státy byla právě jižní Korea. Touha po vzájemném sjednocení obou zemí existuje z obou stran.10)

Severní Korea usiluje o ukončení sporů na poloostrově a již několikrát požádala USA, aby došlo k uzavření míru a ukončení hrozby války. Spojené státy nemají zájem tuto mírovou smlouvu uzavřít, protože by tím ztratily na tomto poloostrově svoje zájmy. Jedinou cestou je posilování vlastní obranyschopnosti, protože USA v jižní Koreji pořádají obrovská vojenská cvičení o síle 300.000 amerických a 500.000 jihokorejských vojáků. Za takových podmínek se nedá uzavřít žádný mír.11)

Pokud se jedná o další zajímavosti, tak Severní Korea je členem mezinárodního olympijského výboru. Například prosinci letošního roku mladé fotbalistky obdržely zlatou medaili v Mistrovství světa žena do 20 let ve Finále s Francií. Pražský dopravní podnik vyprodával vyřazené tramvaje Tatra T3, které zamířily na Ukrajinu, Ruska a Severní Koreje.

Reference:

V případě zájmu o další informace existují webové stránky Pektusan – www.kldr.info

Poznámky:

1) Mírová situace – na řece Pedo je od šedesátých let zakotvena loď Pueblo, U. S. Army včetně samopalů, děl a špionážní techniky, která se vydávala za obchodní loď, která dnes slouží jako muzeum. Špioni byli propuštění, ale v USA nemají statut vojenského veterána, protože porušili přísahu, že nebudou vypovídat.

2) Kimjongilia – růže no. 991. více než 70 centimetrů. 2006 zlatá cena. V průměru 25 – 30 centimetrů (Mokran video).

3) Mangyongdae – bylo založeno dne 2. května 1989. Jedná se o největší palác určený mládeži pro mimoškolní aktivity (Mokran video).

4) Taekwon-Do (TKD) - historie Taekwonda je úzce spjata s životními osudy jeho zakladatele, generála Choi Hong-hi, který se narodil v krajině Hwa Dae v Myong Chung, jež spadá dnes pod území Severní Koreje.

5) Zemědělství - zajištění zemědělské soběstačnosti je aktuální problematikou. V 80. letech Severní Korea vyvážela produkty, ale USA zavedla ekonomické sankce, takže je pro Severní Koreu problém tyto produkty vyvážet. V KLDR je zhruba 20 procent půdy využitelné pro zemědělství, kdežto v České republice je to 53,6 procent půdy.

6) Ekonomické postavení – neroste zde třída miliardářů. Platí zde zásada podle práce a svých zásluh. Je špatné tuto zemi při příjezdu posuzovat podle vlastního bydlení.

7) Důchody – v České republice muži odcházejí do důchodu v 65 letech a jejich důchody se pochybují na úrovni 61 procent ze mzdy.

8) Politický systém – v Severní Koreji existuje kult osobnosti. Prvotní osobností z hlediska kultu osobnosti je Kim Ir Sen.

9) Politické strany – Strana mladých přátel nebeské cesty oficiálně povolená strana v KLDR, která vznikla v roce 1946 jako politické hnutí korejské sekty Nebeská cesta. Jednotná demokratická vlastenecká fronta pro sjednocení země, což je koalice sdružující veškeré oficiálně povolené politické strany a společenské organizace v KLDR, která vznikla v roce 1946. Korejská strana práce – vládnoucí politická strana v Severní Koreji, kde oficiální stranickou doktrínou je čučche. Sociálně demokratická strana Koreje vznikla v roce 1945.

10) Hranice oddělená zdí – ve světě existuje mnoho zdí, které mají za úkol hlídat jednotlivé hranice mezi státy, například Palestinsko-Izraelská zeď nebo Mexicko-Americká zeď. V tomto případě je zajímavá podjatost médií vůči socialistickým státům.

11) Snaha o ukončení sporů - v 50. letech spojené státy umístily své jaderné zbraně včetně neutronových. Za takového stavu není možné mlčet. V KLDR existuje branná povinnost a početná armáda, která je používána také pracovním účelům jako jsou stavby přehrad a nemocnic.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama