Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.07.2017 11:05:28 - Líba Konvalinka

kvalita potravin

Má Jurečka pravdu, když tvrdí, že stát nemůže určovat normy na prodej výrobků na našem trhu, a že může pouze určovat normy našim výrobcům? A nešlo by vytvořit nějaké značení potravin, u kterých víme, že se v cizině prodávají v jiném složení a kvalitě? Prodejci se to totiž snaží maskovat, a když můžou fungovat značky na kvalitní produkty, proč ne naopak? A třetí dotaz. Proč nezařídíte větší osvětu o kvalitě potravin? Samé pořady o vaření, ale ne o stolování, kvalitě potravin. Normální člověk ani nerozumí tomu, co je na obalu psáno. Děkuji, Líba

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.07.2017 13:40:23 - Mgr. Dana Váhalová

Děkuji za Váš dotaz, kvalita potravin prodávaných na českém trhu je skutečně vážný problém, který současná vláda řeší a velmi hlasitě na něj upozorňuje evropské instituce. K jednání vyzývá zejména Evropskou komisi, která však zastává názor, že dvojí kvalita potravin není problémem celé Evropy. Situací by se měly zabývat obchodní inspekce členských států Evropské unie. „Dovoluji si odhadovat, že problém snížené kvality potravin není problémem celé Evropy. My se snažíme řešit legislativně problémy, které jsou problémy celé Evropy a pokud je to problém jen části EU, tak se snažíme věc řešit jinak,“ prohlásila evropská komisařka Věra Jourová. Z pohledu české eurokomisařky se jedná o neférové obchodní praktiky, kdy je pod stejnou značkou na trhu zboží rozdílné kvality a Evropská komise nemá pravomoc zahájit řízení proti neférovým obchodním praktikám. Existuje poměrně silná spotřebitelská legislativa a legislativa, která má potírat neférové obchodní praktiky a zavádějící reklamu. Poslední výsledky průzkumu dvojí kvality potravin ministerstva zemědělství prokázaly, že potraviny prodávané v pěti evropských zemích se výrazně liší od těch, které se u nás prodávají.  Z 21 produktů byly zcela shodné pouze tři a na setkání ministrů zemědělství Evropské unie bude tato skutečnost jedním z témat. Jsem si jista, že v tomto úsilí o kvalitu potravin bude česká vláda jednotně neoblomná. V Evropské unii patří označování potravin mezi nejsložitější oblasti v rámci potravinového práva. V současné době se odhaduje, že v rámci evropské potravinové legislativy, obsahuje požadavky na označování potravin více než čtyřicet právních předpisů. Na úrovni České republiky jsou základní požadavky na označování všech potravin stanoveny zákonem č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Co se týká osvěty o bezpečnosti potravin, tak bych Vám doporučila http://www.bezpecnostpotravin.cz/ . Jedná se o informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ČR, které poskytuje základní informace o problematice bezpečnosti potravin a systému jejího zabezpečení v rámci České republiky.