Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Třebíč
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2012 7:43:10

F. Bublan: Lepší svět je možný

F. Bublan: Lepší svět je možný

Většina lidí touží po politické změně, očekává návrat levicových stran, ale současně vznáší otázku, jak se dají současné problémy řešit a zda je možné v krátkém čase napravit naše zdravotnictví, školství, potřebnou zaměstnanost a sociální poměry.

Lehké to nebude, nepůjde to mávnutím kouzelného proutku, ale zcela určitě je to možné, ba dokonce nevyhnutelné.

Určitá skepse, zda je možné napravit chyby současné vládní koalice vyplývá z přijetí jejich teze, že není dostatek prostředků na tyto oblasti, a že až ekonomika pošlape rychleji a výkonněji, potom budou peníze na sociální pomoc, na zlepšení vzdělání, na školky, na kulturu atd. Je to velký omyl, zvláště pokud je tento názor opřen o neoliberální politiku, která prosazuje tržní hospodářství bez přívlastku, která bývá označována jako tvrdý kapitalismus, jehož jediným regulátorem je trh. Omyl spočívá v tom, že tento ve světě již opouštěný ekonomický směr nelze nijak polidštit, neboť jeho jediným cílem je kapitál a nové a nové zisky.

Omyl spočívá také v tom, že současnou ekonomickou krizi překonáme pouze utažením opasků a čekáním až se krize přežene. Za prvé je rozdíl na jaké dírce má kdo opasek zatažený a zda ještě může dál utahovat a za druhé pouhým čekáním nic nespravíme. Jako příklad k porovnání si můžeme všimnout opatření, které udělala Indonésie, která není rozvojovou zemí, ale patří již mezi nejsilnější ekonomické subjekty světa. Indonésie reagovala na krizi těmito opatřeními: zachování kupní síly obyvatelstva, podpora nových pracovních míst, uskutečňování rovnováhy mezi kapitálem a prací, to znamená, že zisky se nesmí kumulovat aniž by vytvářely další výrobní a pracovní možnosti. U nás můžeme pozorovat pouze škrty, úsporné balíčky a zvyšování daní. Politikové v Indonésii zachraňují společnost, politikové u nás zachraňují systém, který je postaven božstvu jménem kapitál.

Zajímavá a alarmující je také Zpráva o chudobě a bohatství, kterou předložilo ministerstvo práce ve Spolkové republice Německo. Ta konstatuje, že na současné krizi vydělali bohatí, že horní desetině lidí v Německu patří více jak polovina celkového bohatství, zatímco více než polovině těch druhých jenom jedno procento. U nás žádnou takovou zprávu nemáme, statistika uvádí jenom průměry, které jsou jak víme velmi zavádějící. Každopádně lze říci, že takovýto vývoj je velmi nebezpečný, vytváří pocit velké nespravedlnosti, nahrává extrémním názorům a tendencím.

Je čas hledat novou logiku společnosti, nastolit novou úmluvu o sociálně tržní ekonomice, hledat rovnováhu mezi kapitálem a prací, státem a společností, městy a venkovem. V té nové logice nesmí být hlavní prioritou kapitál, ale lidské potřeby a vztahy. Ekonomika musí sloužit lidem a ne naopak. Velká nerovnost mezi lidmi ohrožuje demokracii, protože část lidí se stává nesvobodnými. Součástí nové úmluvu by měla být teze, že majetek není integrální součástí člověka, jeho vlastnění člověka obohacuje, ale současně zavazuje k tomu, aby bohatství sloužilo k obecnému dobru.

V těchto myšlenkách a v nové úmluvě je možné hledat řešení současných problémů, napravení škod způsobených pravicovým vládnutím a nalézat víru, že lepší svět je možný.         


Mgr. František Bublan
kandidát do Senátu za Třebíčsko

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama