Mgr. Ivo Pojezný

  • KSČM
  • Vyškov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2014 9:01:37

Bez ruského plynu?! Za kolik?

Bez ruského plynu?! Za kolik?

V posledních týdnech nás snad všechna média, ať už televizní, rozhlasová, tištěná či zpravodajské servery, informují o tom, že hrozí zastavení dodávek plynu z Ruska.

Příčinou je obrovský dluh Ukrajiny za odebrané množství plynu. Podle informací Gazpromu pohledávka vůči Ukrajině po započítání dubnových nedoplatků činí astronomických 3,5 mld. dolarů, tedy 70 miliard Kč.

Často se poukazuje na to, že Rusko, konkrétně již zmiňovaná polostátní společnost Gazprom, účelově zvýšila cenu plynu kvůli událostem na Ukrajině. Z původních asi 260 dolarů na 460 za tisíc metrů krychlových. Povšimli si toho také někteří pravicoví politici u nás a ihned začali křičet, že Rusko používá plyn jako nátlakový prvek na Ukrajinu, a tak dále. A nejvíc jsou slyšet ti, kteří u nás volali po tom, jak se musí dluhy platit a že není možné na dluh žít věčně. O takových lidech se říká, že mají na různé lidi a různé přístupy dvojí metr. Naši politici zejména z pravé části politického spektra, ale i někteří sociální demokraté, už postoupili na další metu a nemají metr žádný. Přistupují k věcem pod zástěrkou překonaného bipolárního vidění světa. Ve zkratce – Západ hodný, Rusko zlé.

Platební neschopnost ukrajinského Naftogazu je dlouhodobá. To je obecně známý fakt, na který naposled upozornilo před pěti lety zastavení dodávek z Ruska. O žádném Majdanu tehdy nemohla být řeč. Mlčí se také o tom, že až do roku 1996 ti zlí Rusové posílali plyn Ukrajině zcela zdarma. Asi mají tito politici krátkou paměť.

Čeští komentátoři jim přispěchali rychle na pomoc, aby si nesouladu v jejich postojích náhodou nevšimli občané, a tvrdí, že vlastně Česká republika ani Evropa ruský plyn nepotřebuje. ČR může využít baltského plynovodu Nord Stream. Nesmíme však zapomínat, že do Evropy (a dokonce do Evropské unie) patří také sousední Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, u kterých je závislost na ruském plynu mnohem vyšší než u západní části starého kontinentu. Ani tam však není zanedbatelná.

Přitom největší exportér zemního plynu na světě – ruský Gazprom – nedělá nic jiného než to, že chce být dobrým hospodářem. Rusko se obejde bez objednávek na plyn z Evropy. Důkazem toho je i nedávná návštěva ruského prezidenta Putina v Číně, kde byla otázka dodávek ruského plynu hojně diskutovanou. Ačkoliv ještě není přesně dojednána částka, za kterou by byl plyn do ČLR dodáván, proslýchá se, že bude mnohem vyšší, než mohou platit Ukrajinci.

I Evropa, dnes asi z 30 procent závislá na dodávkách z Ruska, se bez nich asi v budoucnu obejde. To, že na Majdan doplatí obyčejní Ukrajinci, už je více než jasné. Bojím se však, aby na něj nakonec nedoplatili i občané naší země. Můžeme kupovat plyn odjinud. To ano. Otázka je za kolik. A to by si měli uvědomit ti, kteří křičí něco o izolaci Ruska.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama