Mgr. Marie Benešová

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.09.2013 14:46:19

Novela vyhlášky odměny advokátů nezvýší

Novela vyhlášky odměny advokátů nezvýší

Dnes vyprší termín pro zasílání připomínek k návrhu novely vyhlášky o odměnách advokátů a náhradách advokátů za poskytování právních služeb, a to v rámci mezirezortního připomínkového řízení.

Již dnes je ale jisté, že Ministerstvo spravedlnosti neponechá v této vyhlášce navrhovanou změnu ve 3. odstavci paragrafu 12 advokátního tarifu, tento novelizační bod bude z vyhlášky vypuštěn. Zmíněná úprava plánovala změnit právní režim mimosmluvní odměny advokáta tak, aby v případě spojení věcí zůstala odměna stejná jak v případě, kdy ke spojení věcí dojde z rozhodnutí soudu, tak v případě kdy ke spojení dojde ze zákona.

„Toto znění by znamenalo, že u sloučených věcí by se náklady právního zastoupení neplatily, jako by se jednalo pouze o jednu věc, ale odměny advokátů by se sčítaly. To by samozřejmě zvyšovalo náklady exekucí. Tento nápad se rozhodně nezrodil na  Ministerstvu spravedlnosti, jak některá média mylně informovala, a jako ministryně spravedlnosti garantuji, že takové znění vyhlášky neopustí můj resort. Novela takzvaného advokátního tarifu má především reagovat na potřebu jeho harmonizace s přijatou rekodifikací soukromého práva a nikoli zajistit vyšší odměny advokátům takovýmto způsobem. Pečlivě se seznámím s veškerými dalšími připomínkami, ale znovu opakuji, že odměny advokátů vyhláška původně navrhovaným způsobem nezvýší,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Konečná podoba novely vyhlášky o odměnách advokátů bude známá až po vypořádání všech připomínek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama